AEL-betoging in Antwerpen mondt uit in rellen
Foto: John Moussiaux
De protestactie die de Arabisch Europese Liga (AEL) in Borgerhout organiseerde tegen de bombardementen in de Gazastrook, liep woensdagnamiddag uit de hand toen een aantal betogers de Joodse wijk probeerden binnen te dringen.
Naar schatting 200 à 250 AEL-sympathisanten waren om 14 uur naar de Kerkstraat in Borgerhout afgezakt om te protesteren tegen de bombardementen in de Gazastrook. 'Er was met de organisatoren afgesproken dat het om een 'statische' manifestatie zou gaan. De deelnemers gingen met andere woorden in de Kerkstraat blijven', zegt adjunct korpschef Serge Muyters.

De manifestanten eisten de onmiddellijke stopzetting van de Israëlische bombardementen in de Gazastrook en van het geweld tegen de burgerbevolking.

Verhitte gemoederen

Toen de manifestatie om 15 uur ontbonden werd, trok een grote groep heethoofden via de Turnhoutsebaan naar het Koningin Astridplein. Ze probeerden langs daar de joodse wijk te bereiken, maar de politie had die toegangsweg afgezet. Er volgde een tweede poging via de Van Ertbornstraat en de Quellinstraat, maar ook daar werden de betogers afgeblokt.

Joodse wijk

De pogingen om de joodse wijk binnen te raken, gingen gepaard met rellen. De betogers bekogelden de agenten met stenen, vuilnisbakken en wegbewijzering en vernielden hier en daar ook auto- en winkelramen. 'Een zestigtal jongeren begon rel te schoppen', zegt Muyters. 'Het aantal groeide later aan tot een tweehondertal. Momenteel zijn dertien relschoppers opgepakt en hebben vier mensen een aangifte gedaan.'

Twee agenten raakten gewond. Een van de twee heeft vermoedelijk zijn kaakbeen gebroken, de andere liep een letsel op aan de voet.

Imam

'Wij hadden geen rellen verwacht. We hadden er in eerste instantie voor gekozen om niet zichtbaar aanwezig te zijn om geen reactie uit te lokken', zegt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens van de lokale politie. 'Tijdens de manifestatie in de Kerkstraat waren wel mensen van onze cel diversiteit en info aanwezig. Toen de situatie na afloop uit de hand dreigde te lopen, werden alle vrije ploegen opgeroepen. Dankzij de imam is de rust uiteindelijk weergekeerd.'

De imam begeleidde de betogers samen met de politie naar de moskee in de Van Monfortstraat, waar hij hen toesprak. Rond 17 uur leek het ergste voorbij. 'Het blijft natuurlijk afwachten of het zo blijft. Hier en daar proberen jongeren opnieuw contact met elkaar te leggen', zegt de woordvoerder. De politie blijft waakzaam. De federale politie heeft inmiddels ook een waterkanon naar Antwerpen gestuurd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig