BRUSSEL - De sector van de grootdistributie heeft tijdens de laatste week van het jaar zijn omzet zien stijgen in de domeinen voeding, multimedia en speelgoed. Dat is zondag vernomen van Baudouin Velge, afgevaardigd bestuurder van Fedis, de Belgische federatie van de distributiesector.
De voedingssector zag de afgelopen week zijn omzet met 3 pct stijgen in vergelijking met dezelfde week vorig jaar. Voor de hele maand december bedroeg de omzetsstijging zelfs 5 procent.

Tijdens het eindejaarsweekend hebben de grote handelszaken zaterdag heel wat volk over de vloer gekregen. De supermarkten trokken zondag veel minder bezoekers, maar tussen 12 en 15 uur was er wel een plotselinge stijging van de consumenten in de supermarkten.

Wat de non-food betreft, werden in de laatste week van het jaar en in heel de maand december 6 procent meer multimedia-artikelen verkocht dan in dezelfde periodes vorig jaar.

De boekenverkoop ging 8 procent de hoogte in, zowel wat de laatste week als wat heel december betreft. De verkoop van boekenbonnen schoot de hoogte in. Er werden de laatste week van het jaar 15 procent meer boekenbonnen verkocht in vergelijking met vorig jaar. Voor de hele maand december werd er zelfs een stijging van 20 procent opgetekend.

Ook speelgoed ging vlotter over de toonbank: +8 procent voor de laatste week, +10 procent voor de hele maand december. Vooral elektronische spelletjes, maar ook gezelschapsspelen kenden veel succes.