MOSKOU/MINSK - De zenuwoorlog tussen Rusland en Wit-Rusland is ook een dag voor het verstrijken van de huidige gasleveringscontracten onopgelost gebleven. Wit-Russische verklaringen over een akkoord werden door het Russische concern Gazprom in Moskou niet bevestigd. Beide partijen bereiden zich voor op een mogelijke stopzetting van de gasleveringen vanaf nieuwjaarsdag, aldus de Russische media.
De Wit-Russische vicepremier Vladimir Semasjko had zaterdagavond in Minsk gezegd dat er een overeenkomst was bereikt van 100 dollar per 1.000 kubieke meter Russisch gas. Wit-Rusland zou de helft van zijn staatsgastransportbedrijf Beltransgas voor 2,5 miljard dollar aan Gazprom afstaan.

Sergej Koeprijanov, de woordvoerder van Gazprom in Moskou, zei daarentegen dat dit de Wit-Russische onderhandelingspositie is, die echter niet door beide partijen is afgesproken. "Zonder contract kunnen we geen gas leveren", zei hij. Gazprom bereidt zich voor op een "kritische ontwikkeling van de gebeurtenissen".

Bij een Russische leveringsstop zal Wit-Rusland van zijn kant de gastransfer richting Westen blokkeren. Volgens de Duitse gasverzorger zal dat nauwelijks effect hebben voor de westerse verbruikers.