BREE Noliko Maaseik is er zaterdag in Bree niet in geslaagd om een zevende overwinning op rij te halen in het eigen internationaal volleybaltoernooi. Tegen het Franse Tours moest de organiserende club na een spannende vijfsetter nipt de duimen leggen. De setstanden waren 18-25; 25-23, 22-25, 25-21 en 15-11.
In de wedstrijd om de derde plaats haalde het Sloveense Bled het met 3-0 van het Oostenrijkse Wenen. De Sloveen Mitja Gasterini van Bled werd tot Most Valuable Player van het toernooi gekozen.

Met het oog op de Champions Leaguewedstrijd tegen Treviso, aanstaande donderdag, pakte coach Heynen in de finale uit met een onuitgegeven ploeg. Met Pinheiro, van Dijk, Paulides en Rivera op de bank kregen Devoldre, Holubec, Prenen en Eloi de kans hun kunstjes op te voeren. En dat leek aanvankelijk te lukken. Tot 9-9 kon het Franse Tours nog gelijke tred houden, maar daarna was er geen houden meer aan de thuisploeg. Met Prenen aan de opslag werd de kloof alsmaar groter (23-14). Tours kon nog een kleine vuist maken maar verder dan 25-18 kwam het niet.

De partij kantelde in de tweede set. Onder aavallende impulsen van Zobo Leroy nam Tours het initiatief over en liep het vlot uit (7-11). Een sterke Devoldre bracht terug evenwicht (13-13), maar Prenen bleek zijn precisie van de eerste set verloren te hebben. Dat liet Tours toe opnieuw overwicht in de wedstrijd te brengen. Ondanks een prachtig blok van Wiebel trok de Franse ploeg set 2 naar zich toe.

Ook in de derde set was de thuisploeg op achtervolgen aangewezen. Met een sterke Algerijn Guemmadi en een efficiënte Zobo Leroy liep Tours uit (12-15). Meteen het ogenblik voor coach Heynen om Paulides en van Dijk in te brengen. Maaseik herstelde het evenwicht. Enkele betwiste fases leverden twee gele kaarten en twee verliespunten op voor de Fransen. Dat leverde Maaseik meteen een 22-19 voorsprong op. Een aangeslagen Tours verloor meteen de derde set.

Maaseik ging aanvankelijk op zijn elan verder in de vierde set. Maar Hardy en Stancu hielden Tours in de partij (10-10). Toen ook Hachemi begon te scoren liepen de Fransen opnieuw uit (11-14). Opnieuw werden Paulides en van Dijk van de bank gehaald, maar een onzorgvuldige Prenen en een zwakke receptie bezorgden Tours winst in de vierde set.

In de tiebreak kreeg Maaseik geen grip meer op het Franse spel. Coach Heynen probeerde het tij te keren met meerdere wissels, maar tegen het krachtig volley van Tours was Maaseik niet opgewassen. Van De Loo kreeg dan nog de twijfelachtige eer om de laatste service in het net te slaan.