Van Barneveld in finale WK Darts
Foto: reuters
PURFLEET - De veertiende editie van het PDC-wereldkampioenschap krijgt de finale waar iedereen van droomde: de 39-jarige Nederlander Raymond Van Barneveld neemt het maandag in het Engelse Purfleet op tegen de 46-jarige Engelse titelverdediger Phil Taylor.
In de halve finales verpletterde Van Barneveld zaterdag de Engelsman Andy Jenkins met 6-0. Taylor was niet onder de indruk en diende zijn landgenoot Andy Hamilton prompt dezelfde behandeling toe.

Van Barneveld en Taylor worden als de beste twee darters van de planeet beschouwd. Van Barneveld won vier keer de WK-versie van de British Darts Organisation (BDO): in 1998, 1999, 2003 en 2005. Dit jaar stapte hij van de BDO over naar de Professional Darts Corporation (PDC), net om de confrontatie met Taylor aan te gaan. Phil "The Power" Taylor is tweevoudig BDO-kampioen en elfvoudig PDC-kampioen. Op de veertien wereldkampioenschappen die de PDC sinds zijn oprichting in 1992 organiseerde, haalde hij telkens de finale.

Het is al maanden geleden dat Taylor nog eens een spelleje verloor. Zijn laatste nederlaag in een belangrijk toernooi moest hij afgelopen zomer incasseren. In de halve finales van de Desert Classic in Las Vegas moest hij toen het onderspit delven voor "Barney". De man die op nieuwjaarsdag wint, mag met een cheque van 150.000 euro naar de bank.