BRUSSEL - Over de rol van Jean-Luc Dehaene en Giuliano Amato in de Conventie kondigt zich een serieus meningsverschil aan. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is het niet langer eens met de wijze waarop in Laken de rol van de vice-voorzitters van de Conventie werd ingevuld. In tegenstelling tot België aanvaardt hij niet dat Amato de Italiaanse regering zal vertegenwoordigen en eist bijgevolg een bijkomende vertegenwoordiger op.
Als Berlusconi zijn zin krijgt, zou Amato in persoonlijke naam in de Conventie zetelen, terwijl Dehaene er als vertegenwoordiger van premier Guy Verhofstadt plaats zou nemen.

De vice-voorzitters van de Conventie werden slechts op het allerlaatste moment in Laken 'uitgevonden'. Toen bleek dat de Franse president Jacques Chirac onder geen beding de kandidatuur van Valéry Giscard d'Estaing wou intrekken, repliceerde het Belgische voorzitterschap met de 'vondst' van de twee vice-voorzitters.

Iedereen ging ermee akkoord, maar er werden wel voorwaarden gesteld. De Britse premier Tony Blair eiste dat de twee vice-voorzitters van hun nationale delegatie - in totaal heeft elk land drie vertegenwoordigers - deel zouden uitmaken.

Na overleg met Berlusconi legde premier Verhofstadt in de Europese raad een mondelinge verklaring af waarin hij zich akkoord verklaarde met de eis van Blair. Volgens de Belgische delegatie engageerde hij toen ook Berlusconi, die tijdens die mondelinge toelichting van Verhofstadt geen enkel bezwaar formuleerde.

In Italiaanse diplomatieke kringen werd vanmorgen bevestigd dat Berlusconi het engagement van Laken niet langer onderschrijft. Buiten Amato, zo luidt de schriftelijke stelling van de Italiaanse premier, heeft Italië recht op drie vertegenwoordigers.