BUENOS AIRES - De Argentijnse interimpresident Adolfo Rodriguez Saa heeft gisteravond in een televisietoespraak zijn ontslag aangekondigd. Saa werd een week geleden door de volksvertegenwoordiging tot opvolger van de afgetreden president De La Rua gekozen tot aan de verkiezingen van volgend jaar maart.
"Ik heb geen andere keus dan om mijn onmiddellijke ontslag aan te bieden", aldus Saa. Hij krijgt naar eigen zeggen onvoldoende steun van zijn Peronistische partij en van de meeste provinciegouverneurs.

Rodriguez Saa voegt er aan toe "het presidentschap over te dragen aan de voorlopige voorzitter van de Senaat (Ramon Puerta), aan wie ik mijn beslissing per telefoon heb overgemaakt". Intussen heeft Puerta op zijn beurt ontslag genomen. Eduardo Camano, de voorzitter van het Lagerhuis, is de nieuwe waarnemende president. Morgen kiest het Congres een opvolger.

Van zijn zeven dagen durend bewind herinnerde de president vooral het moratorium op de Argentijnse buitenlandse schuld van 132 miljard dollar (147,25 miljard euro). "Dat betekent een enorme sociale en economische winst voor ons land".

Het ontslag van Saa komt zeer ongelegen. De Argentijnse regering had zaterdagavond al haar ontslag ingediend na gewelddadige manifestaties in de hoofdstad Buenos Aires en in de provincie. De betogers eisten het vertrek van enkele leden van de regering en het einde aan de beperkingen op het afhalen van geld.

Volgens de Argentijnse wetgeving moeten de twee kamers van het parlement zich nu uitspreken over het ontslag van Rodriguez Saa.