FALLUJAH - Boze Irakezen hebben het kantoor van de gouverneur in Fallujah, een stad ten westen van Bagdad, in brand gestoken en geplunderd. Ze waren woedend omdat agenten een burger hadden doodgeschoten.
Eerst vond in het kantoor een explosie plaats, die geen slachtoffers eiste omdat niemand in het pand aanwezig was. Daarop openden agenten het vuur, waarbij een burger omkwam. Tijdens de volkswoede daarover werden het kantoor van de gouverneur en twee politiewagens in brand gestoken.

In de soennitische stad Fallujah is veel verzet tegen de Amerikaanse bezetting van Irak. Ruim een maand geleden troffen veiligheidsagenten een zware bom aan vlakbij het burgemeesterskantoor. Die bom kon toen onschadelijk worden gemaakt.

Abu Ghraib

In Abu Ghraib, in het westen van Irak, braken ongeregeldheden uit toen Amerikaanse militairen met harde hand een markt ontruimden nadat twee van hen bij een granaataanval gewond waren geraakt. Jongeren gooiden stenen naar Amerikaanse militairen en Iraakse politieagenten en staken autobanden in brand. Sommigen droegen portretten van Saddam Hoessein mee en riepen 'Allahu akbar' (Allah is groot).

Een paar uur later braken vuurgevechten uit toen enkele pantserwagens de wijk inreden. Een fotograaf meldde dat verscheidene dode of gewonde burgers werden afgevoerd. Een politiebureau nabij de markt werd getroffen door mortiergranaten. Amerikaanse militairen arresteerden twee Irakezen die een mortierbuis droegen.

Mosoel

Ook in de noordelijke stad Mosoel waren Amerikaanse militairen en Iraakse bestuursinstellingen vandaag het doelwit van beschietingen. Niemand raakte gewond.