BRUSSEL - René Van Aeken is vandaag door het hof van beroep van Brussel vrijgesproken van afpersing en poging tot afpersing tussen 1985 en 1996 van toenmalig RSCA-voorzitter Constant Vanden Stock. Het hof oordeelde dat de feiten onvoldoende bewezen waren.
Het hof twijfelde aan de verklaringen van de inmiddels overleden Jean Elst. Die werd ook vervolgd voor het hof. Ten aanzien van hem heeft het hof nu de vervolgingen vervallen verklaard.

Van Aeken werd ervan verdacht samen met Jean Elst gedurende jaren Constant Vanden Stock, toen nog aan het roer bij Anderlecht, voor ettelijke miljoenen afgeperst te hebben. Zij zouden ermee gedreigd hebben een boekje open te doen over een 'lening' die de toenmalige voorzitter had toegestaan aan de Spaanse scheidsrechter Gurceta, die de leiding had in de halve finale van de Uefacup tussen Anderlecht en Nottingham Forrest op 25 april 1984. In totaal zouden de twee Antwerpenaren 42 miljoen frank (1,04 miljoen euro) uit de zakken van Constant Vanden Stock gelicht hebben. Ze zouden zelfs geprobeerd hebben om 120 miljoen frank (3,97 miljoen euro) los te krijgen.

Elst en Van Aeken werden in eerste aanleg allebei veroordeeld tot twee jaar cel een een boete van 100.000 frank (2478,94 euro). Tegen dat vonnis gingen ze in beroep.

Klacht

René Van Aeken gaat klacht indienen tegen Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock en Anderlecht-manager Michel Verschueren wegens laster en eerroof. Dat zei Van Aekens advocaat Willy Moors vandaag.