KABUL - Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben vandaag zware bombardementen uitgevoerd op stellingen van de Afghaanse Taliban ten noorden van Kabul. Ook doelen rond de strategisch belangrijke stad Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan en rond Kandahar, waar de Taliban hun machtszetel hebben, in het zuiden werden bestookt.
Ziekenhuis in Kandahar getroffen

In het zuiden waren het vliegveld en militaire installaties van de Taliban het doelwit, meldde het onafhankelijke persbureau AIP, maar volgens de Taliban trof een van de bommen een ziekenhuis, wat aan vijftien mensen het leven zou hebben gekost.

Een groep journalisten, die woensdag voor het eerst sinds het begin van de Amerikaans-Britse aanvalsgolven werd rondgeleid door Kandahar, werd meteen naar het ziekenhuis van de Afghaanse Rode Halvemaan gebracht om de schade zelf in ogenschouw te nemen. De doden waren niet te zien, wel was duidelijk dat het hospitaal zwaar was beschadigd. Ook twee ambulances en pick-upwagens waren door de bomexplosie beschadigd.

Volgens The Times of India, onder aanhaling van het Afghaans Islamitisch persbureau AIP, is de Taliban-radiofrequentie in Kandahar vandaag ook in het bezit van de Amerikanen gekomen. Voor het eerst sinds 1994 was er op deze radiozender muziek te horen.

Mazar-e-Sharif

Het persbureau Bakhtar, dat als spreekbuis van de fundamentalistische Taliban fungeert, maakte melding van zware bombardementen op doelen rond Mazar-e-Sharif. Over slachtoffers is niets bekend. De meeste bommen vielen aan de kant van de stad waar de strijd tegen de alliantiestrijders zich toespitst, meldde Bakhtar. AIP berichtte dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen beschietingen uitvoerden op de verdedigingslinies van de Taliban rond Mazar in de provincies Samangan en Balkh.De aanvallen in het noorden moeten de troepen van de Noordelijke Alliantie helpen in hun strijd tegen Taliban.

Kabul

Aan de noordkant van de hoofdstad deden zich vanochtend meer dan tien zware explosies voor. Volgens getuigen in het bij de frontlijn gelegen Deh Meskin waren er in het gebied niet eerder zulke hevige bombardementen uitgevoerd. Later op de dag werden bommen afgeworpen op het dorp Estarhich, dat eveneens in Taliban-handen is. Het dorp ligt aan de zuidwestkant van de vlakte van Shomali, ten noorden van Kabul.

Vermoedelijk was het hoofdkwartier van de Taliban-strijders in het gebied het doelwit van de Amerikaanse beschietingen. De alliantiestrijders hopen het gebied te kunnen veroveren omdat ze dan een vrije opmars naar Kabul hebben.

Taliban-gezant Abdul Salam Zaeef in Pakistan zei dat de beschietingen op doelen in Afghanistan, die hun vierde week zijn ingegaan, inmiddels 1.500 mensen het leven hebben gekost. Volgens het Pentagon zijn de dodentallen die de Taliban noemen veel te hoog.

Grondtroepen

De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld bevestigde dat het Amerikaanse leger een klein aantal _ minder dan honderd _ geüniformeerde militairen in het door de oppositie beheerste noorden van Afghanistan heeft gelegerd. Zij voeren met de leiders van de alliantie overleg over de bombardementen en geven de alliantiestrijders militaire adviezen. Ook helpen ze vanaf de grond de vliegers van aanvalsmissies bij het vaststellen van de doelwitten. Het succes van de aanvalscampagne is daardoor groter geworden, zei Rumsfeld. Volgens defensiespecialisten is de informatie die alliantiestrijders over doelwitten geven niet accuraat genoeg.

Offensief alliantie op komst

Abdullah Abdullah, minister van buitenlandse zaken in de regering van de alliantie, zei woensdag dat de oppositiestrijders binnen enkele dagen een groot offensief zullen inzetten dat de Taliban uit Mazar moet drijven. De alliantie rekent daarbij op Amerikaanse luchtsteun. De verovering van Mazar en de omliggende regio's zou de alliantie toegang geven tot de doorgaande wegen naar Tadzjikistan en Oezbekistan, die met name voor de bevoorrading van grote strategische waarde zijn.

Taliban-diplomaat Zaeef verklaarde dat de Amerikaanse hulp aan de Noordelijke Alliantie aantoont dat de Amerikaanse strijd niet gericht is tegen het terrorisme, maar dat het de VS erom te doen is een ,,marionettenregering'' in Kabul in het zadel te helpen en de ,,islamitische identiteit weg te wissen''. Waar ,,de regering in het Witte Huis'' mee bezig is in Afghanistan, is ,,staatsterrorisme van de ergste soort'', zei Zaeef.