'Geen staatshervorming voor juni 2009'
Foto: belga
De MR is bereid te onderhandelen over een staatshervorming, maar die zal er niet meer komen voor de regionale verkiezingen van 2009. Dat heeft Didier Reynders, de voorzitter van de Franstalige liberalen, zondag op de RTBF gezegd.
Toen hem gevraagd werd of het waarschijnlijk is dat de N-VA in dat geval de federale meerderheid verlaat, zei Reynders dat hij 'niets te maken heeft met de mening van Bart De Wever'. 'De Wever heeft zich onthouden bij de vertrouwensstemming over de regering. Ik heb niets te maken met zijn mening over de toekomst van deze regering', zei de MR-voorzitter.

Reynders bevestigde zijn kandidatuur om zichzelf op te volgen aan het hoofd van zijn partij. Hij vroeg, 'met de liberalen van het noorden van het land', aan de andere partijen om 'op te houden met dag na dag te vechten met ultimatums over institutionele onderwerpen en zich te concentreren op de socio-economische uitdagingen'.

In de ogen van de MR-voorzitter is het belangrijk om 'de tijd te nemen om de mensen rond de tafel te plaatsen en voor te bereiden wat er zal gebeuren na de regionale verkiezingen van 2009'.

Reynders gaf overigens toe dat de regering-Leterme zeer ver van een akkoord staat over immigratie. De standpunten van de verschillende partijen zijn enorm tegengesteld. De MR-voorzitter meent dat men niet kan praten over regularisatie zonder de kwesties van economische migratie en gezinshereniging aan te snijden.

Dat laatste is momenteel te gemakkelijk, aldus Reynders. Het volstaat niet om zijn gezin naar België te laten komen, er zijn ook middelen nodig om dat te doen leven, luidde het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in