Van Rompuy ontvangt Ecolo en MR
Koninklijk verkenner Herman Van Rompuy (CD&V) heeft vandaag zijn raadplegingen in alle discretie voortgezet. Hij begon de dag met een lang onderhoud met de federaal secretaris van Ecolo, Jean-Michel Javaux. In de namiddag had hij een ontmoeting met MR-voorzitter Didier Reynders.
Het feit dat Van Rompuy een van de federale secretarissen van de Franstalige groenen ontving heeft mogelijk te maken met de zoektocht naar een 2/3de meerderheid, die nodig is voor een ingrijpende staatshervorming. Een oranje-blauwe coalitie telt slechts 81 van de 150 kamerzetels.

Aangezien CDH niet wil dat de nodige stemmen alleen van Vlaamse kant komen, kunnen de 8 zitjes van Ecolo voor een beter evenwicht zorgen. Met de groene steun zou de coalitie 41 van de 62 Franstalige stemmen (23 MR, 10 CDH en 8 Ecolo) hebben. Aan Vlaamse worden dat er mogelijk 62 van de 88 (30 CD&V/N-VA, 18 Open VLD en 14 SP.A).

Intussen wordt bij CD&V en Open VLD met enige verbazing gereageerd op het bericht op de website van Knack dat er aan een tripartiete onder leiding van Didier Reynders gedacht wordt.