Door een busongeluk in het noordoosten van Spanje zijn donderdagavond laat zes Nederlandse toeristen omgekomen. Het ongeval gebeurde om 23.13 uur op tolweg C-32 ter hoogte van het dorp San Pol de Mar, tussen Barcelona en de badplaats Lloret de Mar.

Eerder was er sprake van acht doden. Ruim dertig passagiers raakten licht- tot zwaargewond. Zij werden overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving. Vijftien passagiers bleven ongedeerd. Bijna alle inzittenden van de bus waren Nederlanders, op de chauffeur na.

De bus met 65 passagiers was op de terugreis van een excursie naar Barcelona. Bij het verlaten van de snelweg raakte het voertuig van de weg en kantelde. Uit een ademtest van de politie bleek dat de chauffeur niet gedronken had.

Volgens een woordvoerder van de busonderneming droegen veel passagiers geen gordel. Vooral jongeren hadden de gordel niet om. Het is in Spanje verplicht om die te dragen. 'De mensen die wel een gordel om hadden, hebben vrijwel geen verwondingen opgelopen', aldus de woordvoerder.

De Spaanse chauffeur had jarenlange ervaring. 'Hij reed al jaren dezelfde route naar Barcelona. Het is voor ons nog een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren', aldus nog de woordvoerder. De chauffeur ligt met botbreuken in een ziekenhuis. De meeste Nederlanders die in de bus zaten, hadden hun vakantie geboekt bij een van de merken van het Rotterdamse bedrijf Sundio Group: Sunweb, Jiba en Evenements Reizen.

De bus was voor de excursie ingehuurd bij de Spaanse busonderneming Plenacosta. Het voertuig was twee jaar oud en zou voldoen aan alle veiligheidseisen.

Alarmdienst SOS International stuurde drie teams naar Spanje om de slachtoffers bij te staan. Ieder team bestaat uit een arts, een verpleegkundige en een hulpverlener. De bij het ongeval betrokken organisaties openden een informatienummer voor het publiek: 0800-0990099.

Over de identiteit van de doden en gewonden kon de woordvoerder nog niets zeggen. Het Nederlandse kabinet en koningin Beatrix leven mee met de slachtoffers en hun nabestaanden van het busongeval, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).