De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) geeft Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) een slechte beoordeling voor zijn hoger onderwijsbeleid van de voorbije drie jaar.
De studenten stelden een rapport op met een aantal inhoudelijke vakken enerzijds en vaardigheden en attitudes anderzijds. De minister behaalde 40,7 procent en is dus niet geslaagd.

Onder meer de realisering van het basisdecreet laat volgens de VVS te wensen over. Het basisdecreet moet de vele decreten die er door de Bologna-hervormingen kwamen tot één leesbare wettekst bundelen. 'Allicht was dit een eerste confrontatie van de minister met de complexiteit van het hoger onderwijs', stelt de studentenorganisatie.

Het feit dat Vandenbroucke de coalitiepartners passeerde bij de totstandkoming van het decreet leidde er uiteindelijk toe dat het werd uitgesteld. Het minidecreet dat er vervolgens kwam, krijgt ook een onvoldoende.

Ook de studiefinanciering met een verhoging van het studiegeld en de plannen van de minister om een ranking van instellingen voor hoger onderwijs op te stellen, bepalen mee het slechte VVS-rapport voor Vandenbroucke. Bij het huidige pilootproject rond de rangschikking zegt de VVS over het hoofd te worden gezien.

Maar hoe kritisch de VVS ook is voor Vandenbroucke, de organisatie blijft ervan overtuigd dat de minister enorm veel potentieel heeft. Ze hoopt wel dat de SP.A-politicus zich voortaan meer aan zijn afspraken houdt, meer werk maakt van het gelijke kansenbeleid en vaker naar de studenten luistert.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in