Ana Cajamarca en haar dochter Angelica (11) zullen donderdag een klacht indienen tegen onbekenden. De Dienst Vreemdelingenzaken zegt ondertussen dat de twee gisteren probeerden te ontsnappen. De moeder werd daarom korte tijd gehandboeid.
Moeder en dochter zouden verwondingen opgelopen hebben tijdens de poging tot repatriëring, die gisteren plaatsvond. De twee zullen deze week nog een aanvraag tot regularisatie indienen. Dat zegt advocate Selma Benkhelifa.

Ana Cajamarca houdt vol dat er maandagvoormiddag geweld is gebruikt op Zaventem toen ze weigerde op een vliegtuig naar Schiphol te stappen. Dat voorval zou zich rond 8 uur 's ochtends hebben voorgedaan. ‘Ana vroeg zich af waarom ze al zo vroeg op een vliegtuig werd gezet, terwijl ze haar hadden gezegd dat ze pas om 18.50 zouden vertrekken’, zegt Benkhelifa.

Omdat de moeder weigerde op te stappen werd ze volgens haar advocate gewelddadig aangepakt op de tarmac. Een agent zou haar op de grond gehouden hebben en zijn knie tegen haar borstkas hebben geduwd. Een arts stelde bij de vrouw blauwe plekken vast aan de knieën en wonden aan het scheenbeen en aan de handen. De Ecuadoraanse toonde vanmiddag enkele van haar verwondingen aan de pers.

'Verzetten mag'

De advocate vindt het ongehoord dat er geweld is gebruikt omdat de vrouw zich tegen haar uitwijzing verzette. ‘De directrice van het gesloten centrum 127bis heeft haar erop gewezen dat er bij een eerste uitwijzing geen geweld wordt gebruikt en dat iedereen zich bij een eerste uitwijzing mag verzetten’, aldus nog de advocate.

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ontkent ten stelligste Ana Cajamarca en haar dochter hardhandig zijn aangepakt. Daar luidt het dat drie veiligheidsbeambten van DVZ moeder en dochter gisteren hebben overgebracht van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel naar de luchthaven van Zaventem. Daarbij was ook een psycholoog van het gesloten centrum aanwezig. 'Zoals u op de beelden hebt kunnen zien, zijn de moeder en dochter aan het gesloten centrum rustig en ongeboeid in de wagen gestapt. Tijdens de rit naar de luchthaven zijn de twee ook de hele tijd rustig gebleven', zegt Karen Vandeweghe van DVZ.

Toen de bewakers op de luchthaven de koffers van het tweetal wilden nemen, hebben Cajamarca en haar dochter geprobeerd om te ontsnappen. 'Een bewaker heeft het meisje vastgegrepen en weer in de wagen gezet. Dat is zonder geweld gebeurd. Het meisje is niet, zoals ze beweert, in de wagen gesmeten', aldus Vandeweghe.

Bewaker gebeten

'De moeder is beginnen te krijsen, en heeft in het been van een van de bewakers gebeten. Daarop hebben de bewakers haar gehandboeid. Dat heeft nauwelijks enkele minuten geduurd, omdat de moeder en dochter daarna meteen aan de federale politie zijn overgeleverd.'

De aantijgingen van mishandeling zijn absurd, zegt DVZ. 'Een arts heeft op de luchthaven de vrouw en dochter onderzocht, er was geen sprake van verwondingen', zegt Vandeweghe. De bewaker, die gebeten is in zijn been, heeft een klacht ingediend bij de politie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in