Jozef De Witte speelt geen ,,partijpolitieke spelletjes''
Jozef De Witte. Foto: belga
BRUSSEL - Van de meer dan duizend meldingen van racisme die het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) in 2005 ontving, ging 15 procent over racisme op de arbeidsmarkt. Het CGKR dringt er dan ook op aan dat de praktijktests racisme er nog voor de zomervakantie komen.
Bij een praktijktest wordt bijvoorbeeld via een soort van ,,nepsollicitatie'' bij een bedrijf dat verdacht wordt van racisme, nagegaan of de verdenking ook klopt.

,,Ik speel geen partijpolitieke spelletjes. De praktijktests werden in 2003 goedgekeurd door het parlement en ik stel vast dat de regering hierover nog altijd geen KB klaar heeft'', zegt Jozef De Witte, directeur van het CGKR.

De Witte haalde eerder deze week in een opiniestuk in De Standaard uit naar de VLD. Die partij zou gekant zijn tegen de praktijktests zoals het CGKR ze voorstelt, omdat ze een inbreuk op de privacy zouden vormen. Premier Guy Verhofstadt stuurde in een reactie op het artikel een mail naar De Witte en verdenkt de directeur van het CGKR ervan ,,partijpolitieke spelletjes te spelen''.

De Witte sprak dit vandaag op de voorstelling van het jaarverslag van het CGKR formeel tegen. ,,Ik doe niet aan partijpolitiek. Ik heb geen partijkaart en laat me niet voor de kar van een of andere politieke partij spannen. Ik stel gewoon vast dat de regering - en dus alle regeringspartijen - nog altijd geen uitvoeringsbesluit rond heeft, terwijl de wet al in 2003 door het parlement is goedgekeurd. Ik vraag evengoed dat de SP.A als regeringspartij ook eens kleur bekent in dit debat'', aldus De Witte.

Gerechtsdeurwaarder

Wat het CGKR betreft, mag de regering niet op vakantie voor het KB rond de praktijktests er is. ,,Het moet uiteraard goed geregeld worden. Niet iedereen kan zomaar nepsollicitaties uitvoeren. Waarom zouden de werkgeversorganisaties hier niet zelf een rol in kunnen spelen'', oppert De Witte.

Premier Verhofstadt wil alleen praktijktests als die uitgevoerd worden door een gerechtsdeurwaarder of een beëdigd beroep onder toezicht van de rechtbank. Maar De Witte denkt echter dat het ook anders kan. ,,Racisme bestrijd je niet alleen met rechtszaken of gerechtsdeurwaarders. Dat legt de drempel erg hoog en is niet altijd de beste methode om snel tot een goed resultaat te komen.''

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in