Fortis-topman Votron strijkt 3,9 miljoen euro op
Foto: rr
Jean-Paul Votron, de topman van bankverzekeraar Fortis, streek vorig jaar ruim 3,9 miljoen euro op en dit exclusief de toekenning van aandelenopties. De bank wil het contract van de ceo verlengen en zijn baasisloon bovendien verhogen. Dat staat te lezen in het jaarverslag van Fortis.
De Belgische ceo van Fortis kreeg in 2007 een basisloon van 750.00 euro, aangevuld met een prestatiebonus van 2,5 miljoen euro en pensioenpremies ter waarde van 660.800 euro.

Daarbovenop kreeg Votron vorig jaar 49,655 opties toegekend en werd er een 'verbintenis' gesloten om hem 41.775 aandelen toe te kennen. De uitoefening van de rechten op deze aandelen zouden Votron 'op het einde van zijn initiële (driejarige) contract' nog eens 1 miljoen euro extra moeten opleveren.

Met die 3,9 miljoen euro verdiende Votron 15 procent meer dan het jaar voordien. Toen bedroegen zijn inkomsten 'slechts' 3,4 miljoen euro.

Opslag

Uit het jaarverslag blijkt ook dat Fortis het contract van zijn ceo met drie jaar wil verlengen tot 2011 en meteen ook zijn basisloon fors optrekken.

Fortis wil het basisloon van zijn Belgische topman verhogen van 750.000 tot 1,3 miljoen euro en dit om zich aan te passen 'aan de fors hogere basissalarissen die toegekend worden aan de ceo's van vergelijkbare financiële groepen.' Ook de pensioenbijdragen worden aangepast aan het hogere basisloon.

In ruil voor de contractaanpassing wordt de ontslagvergoeding van Votron teruggebracht van twee naar één jaarsalaris. Votron krijg ook geen nieuwe opties (stock appreciation rights) meer in het nieuwe contract. De nieuwe verloning moet op 29 april wel nog worden goedgekeurd door de algemene vergadering.

Lippens

Ook Maurice Lippens, de voorzitter van Fortis, krijgt vanaf volgend jaar een fors hogere vergoeding. Fortis stelt voor dat Lippens 700.000 euro zou opstrijken.

In 2007 ontving kreeg hij een bezoldiging van 400.000 euro, tegen 335.000 euro een jaar eerder.

Daarnaast bezit Lippens ook 920.000 aandelen Fortis. Op basis van de slotkoers van vrijdag is dat pakket zo'n 14,7 miljoen euro waard.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in