Rob Verreycken neemt ontslag uit Vlaams Parlement
Rob Verreycken Foto: rr
BRUSSEL - Rob Verreycken neemt ontslag als Vlaams parlementslid voor het Vlaams Belang. Dat maakte hij vandaag bekend in een brief. Hij heeft naar eigen zeggen ,,niet het persoonlijk geduld heeft om het hoofd te bieden aan de grove beledigingen die verkozenen van het Vlaams Belang moeten ondergaan van collega’s van andere partijen en bepaalde media''.
Verreycken stelt vast dat hij niet het persoonlijk geduld heeft om het hoofd te bieden aan de grove beledigingen die verkozenen van het Vlaams Belang moeten ondergaan van collega’s van andere partijen en bepaalde media. Hij zegt in het belang van de partij ontslag te nemen en nam de beslissing ,,volkomen vrijwillig’’ en niet onder druk of op vraag van de partij. Hij blijft lid van de partij ,,en zal proberen op een andere manier een bijdrage te leveren’’. In het parlement wordt hij opgevolgd door Hilde De Lobel, die in de vorige legislatuur al lid was van het Vlaams Parlement.

Incident

Het ontslag van Rob Verreycken volgt op een incident eind vorige week in het Vlaams parlement. Verreycken kreeg het aan de stok met een aantal N-VA-medewerkers die brochures van het Vlaams Belang in de vuilbak aan het gooien waren. Daarop vertrappelde het parlementslid een N-VA-vlag en zei hij dat hij ,,die papzak zou aanpakken''. Daarmee doelde hij op N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Het eerder banale incident leek de spreekwoordelijke druppel te zijn. Rob Verreycken was eerder al in opspraak gekomen wegens zijn ,,opvliegend’’ karakter. Zo werd er enkele malen een onderzoek tegen hem gevoerd wegens geweldplegingen en in 1996 werd hij tot 9.000 frank boete veroordeeld voor slagen aan PVDA-voorman Kris Merckx.

In de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen van 2004 sloeg hij zijn vrouw, met wie hij in een ‘vechtscheiding’ verwikkeld was, op straat in elkaar. Hij nam toen ontslag uit de Antwerpse gemeenteraad. Tot hij hiervoor vrijgesproken werd, maakte hij ook geen deel uit van de Vlaams Belang-fractie in het Vlaams parlement.

Gisteren verdedigde de top van het Vlaams Belang Rob Verreycken nog op de persconferentie over de veiligheidscampagne van de partij naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Vragen over Verreycken werden steevast omgebogen in een kritiek op de N-VA, maar nadien lieten de kopstukken duidelijk blijken dat ze verveeld zaten met de zaak. Na afloop van de persconferentie kregen partijvoorzitter Frank Vanhecke en fractieleider Filip Dewinter de vraag om een onderhoud met vader Wim Verreycken. Wellicht werd toen de knoop doorgehakt.

Advocaat tijdens racismeproces

Rob Verreycken, zoon van senator Wim Verreycken, is 35 jaar en advocaat. Hij was één van de verdedigers van het Vlaams Blok in het proces tegen de drie vzw’s van de partij wegens racisme. Hij zat sinds de verkiezingen van 2004 in het Vlaams parlement.

In zijn brief beweert Rob Verreycken dat hij het ,,een zware opgave vond'' om verkozene te zijn voor het Vlaams Belang. ,,Elke dag opnieuw overladen SP.A’ers, VLD’ers, CD&V’ers, NV-A’ers en groenen ons met de grofste beledigingen, zoals ,,mestkevers’’, ,,racisten’’, ,,bruine pest’’, ,,uitschot’’.''

Hij zegt dat hij niet het geduld heeft om daarmee om te gaan. ,,Omdat het persoonlijk belang ondergeschikt moet zijn aan het partijbelang, zet ik nu een stap terug.''

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in