HARARE - Een rechtbank in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare heeft zondag de vrijlating gelast van de correspondente in Zimbabwe van de Britse krant de Daily Telegraph, die afgelopen woensdag was gearresteerd. Dat heeft de advocaat van de journaliste meegedeeld.
De correspondente, de 57-jarige Peta Thornycroft, is een Zimbabwaanse. Ze wordt volgens haar werkgever vervolgd op basis van de nieuwe wetgeving die president Mugabe heeft ingevoerd om de nationale pers te muilkorven en buitenlandse media buiten de deur te houden.

Ze wordt beschuldigd van "het verspreiden van valse informatie, wat bovendien mogelijk een gevaar inhoudt voor de staatsveiligheid". Verder wordt ze verdacht van het aanzetten tot "publieke geweldplegingen".

Thornycroft is op zo'n 300 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Harare gearresteerd, toen ze onderzoek deed naar de vervolging van leden van de oppositiepartij MDC (Beweging voor Democratische Verandering). De MDC had volgens waarnemers de presidentsverkiezingen eerder deze maand kunnen winnen, indien de volksraadpleging eerlijk was geweest.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig