ALGIERS - De Algerijnse Gewapende Islamitische Groepen (GIA) hebben een nieuwe leider benoemd, die de op 8 februari door de Algerijnse veiligheistroepen gedode Antar Zouabri opvolgt. Dit blijkt uit een communiqué dat zondag door de krant Al-Fadjr is gepubliceerd.
Zouabri's opvolger is Rachid Abou Tourab, die op 11 februari tijdens een speciale bijeenkomst van de adviesraad van de GIA benoemd is tot nationale 'emir'. Het communiqué dat de krant publiceerde is gedateerd op 12 februari.

Volgens Al-Fadjr is de werkelijke naam van de nieuwe leider Rachid Oukali. Tot Zouabri's dood was hij het hoofd van diens lijfwacht. Oukali is net als Zouabri geboren in Boufarik, enkele tientallen kilometers ten zuiden van de hoofdstad Algiers.

Voor hij zich bij de GIA voegde was Abou Tourab/Oukali volgens de krant actief voor het Islamitisch Heilsfront (FIS), dat bij de tweede ronde van de eerste vrije parlementsverkiezingen begin 1992 afstevende op een overwinning.

Onder druk van het leger en van Westers georiënteerde democraten werden de verkiezingen afgelast. Uit woede over de 'gestolen' verkiezingsoverwinning grepen de fundamentalisten de wapens. De GIA is één van de wreedste fundamentalistische organisaties. Zij houdt op zeer wrede wijze huis en verzet zich tegen de politiek van nationale verzoening van president Bouteflika.

De nieuwe leider van de GIA heeft blijkens het communiqué het voornemen het radicale en gewelddadige beleid van zijn voorganger voort te zetten. "Geen wapenstilstand, geen dialoog, geen verzoening, geen veiligheid, maar bloed, bloed, vernietiging, vernietiging", aldus de tekst.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig