LONDEN - Vele vorstenhuizen en staatshoofden hebben zaterdag en zondag hun deelneming betuigd aan de Engelse koningin Elizabeth II naar aanleiding van het overlijden van de Queen Mother. De koningin-moeder, die zaterdag op 101-jarige leeftijd in haar slaap de geest gaf, werd geprezen om haar "moed", "elegantie" en "waardigheid". Ook Koning Albert II en koningin Paola maakten hun rouwbeklag over.
De Britse premier Tony Blair was de eerste om te reageren. Hij zag in de Queen Mum een symbool van "oprechtheid en moed". Volgens hem maakte ze deel uit van de vezels van het land en was ze een toonbeeld van "elegantie, werk- en levenslust waarvoor ze zowel in binnen- als buitenland werd geprezen". Hij herinnerde er ook nog eens aan dat ze tijdens de Blitz in de Tweede Wereldoorlog categoriek weigerde Londen en haar man te verlaten.

Ook de Canadese eerste minister Jean Chrétien zag in de Queen Mother een "symbool van charme, waardigheid en moed" en wees op "haar voorbeeldig plichtsbewustzijn tijdens de donkere uren van WOII".

De Russische president Vladimir Poetin sprak ook vol lof over haar houding tijdens de wereldbrand. Hij dankte haar namens het Russische volk voor haar persoonlijke bijdrage in de coalitie tegen Hitler en het aanhalen van de banden tussen beide landen.

De Franse president Jacques Chirac verklaarde dat de Fransen van de Queen Mum leerden houden tijdens de sombere uren van de oorlog, toen beide landen zij aan zij streden voor hun vrijheid.

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki dankte de koningin-moeder voor haar steun aan de democratie en haar oppositie tegen het racisme. "Ze betekende, zoals de Engelse koninklijke familie dat nog steeds is, een belangrijke steun voor de nieuwe Zuid-Afrikaanse democratie".

De Amerikaanse president George W. Bush en zijn echtgenote Laura zegden "bijzonder aangedaan" te zijn. De Duitse president Johannes Rau groette de "grote dame" en betuigde het medeleven van "alle Duitsers" aan koningin Elizabeth. Met de koningin-moeder verdwijnt "een grote 'old lady' met zin voor humor en elegantie", verklaarde de Zweedse koning Carl XVI Gustaf zaterdagavond, terwijl de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker zondag sprak van een "opmerkelijke dame". VN-secreatris-generaal Kofi Annan zegde zondag "het verdriet van de Britten te delen".

Ook de Portugese president Jorge Sampaio, alsook het Spaanse vorstenpaar Juan Carlos en Sofia en koning Albert II en koningin Paola betuigden hun deelneming aan koningin Elizabeth II.

Rouwtelegrammen voor de koningin en de koninklijke familie kwamen er ook van EU-commissievoorzitter Romano Prodi en secretaris-generaal Walter Schwimmer van de Raad van Europa.

Lady Rhodes, een nicht van koningin Elizabeth, heeft na het overlijden met de koningin en andere leden van de Britse koninklijke familie aan het bed van de koningin-moeder gestaan. Zij zei dat het "een zeer ontroerend en triest moment was". Maar lady Rhodes liet ook weten dat de sfeer vredig was.

Lord St. John of Fawsley, een naaste vriend van de koningin-moeder, zei dat ze "niet alleen een historisch figuur is geweest, maar dat ze in feite zelf geschiedenis was.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig