RAMALLAH - Het Israëlisch leger lijkt zich op te maken de laatste delen van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Arafat in Ramallah in te nemen. Vlakbij het kantoor van Arafat hebben zich zondagochtend twee explosies voorgedaan. Volgens de eerste berichten gaat het om de ontploffing van handgranaten. Volgens de nieuwszender Al-Jazeera zijn Israëlische troepen in het gebouw van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah slaags geraakt met de persoonlijke lijfwacht van de Palestijnse president Arafat. Ook de Egyptische tv maakte melding van incidenten binnenin het gebouw. Daarbij zouden twee gewonden gevallen zijn. Het Israëlische leger ontkende formeel dat het de aanval op het kantoor van Arafat heeft ingezet. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Simon Peres staat Israël Arafat niet naar het leven.
Het dagblad Haaretz meldde zaterdagavond op haar internetsite dat een ultimatum aan Arafat behelsde dat de aanwezige manschappen die op de lijst van door Israël gezochten personen staan, zouden worden uitgeleverd. Als dat niet gebeurt komt het Israëlische leger ze zelf er uithalen.

Israëlische veiligheidsfunctionarissen zeggen dat zich in Arafats kantoor personen ophouden die door de justitie gezocht worden, onder wie de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, Ahmad Sadat. Israël verdenkt Sadat van betrokkenheid bij de moord op minister Zeevi van Toerisme. Later zei een militaire woordvoerder tegen de krant er niet zeker meer van te zijn dat de betreffende mannen zich nog in het pand bevinden.

"Leven van Arafat in gevaar"
Volgens Palestijnse zegslieden eisen Israëlische soldaten dat de lijfwacht van Arafat zich overgeeft. Met een megafoon werd aangekondigd ,,dat het moment gekomen is om af te tellen''. Een medewerker van Arafat zei dat de Israëli's te kennen hadden gegeven dat zij het kantoor zouden bestormen om mensen aan te houden.

Minister van Informatie Rabbo zei op Al-Jazeera dat dat zeer ernstige gevolgen zal hebben omdat Arafat niet van plan was zich over te geven en zich waarschijnlijk zal verzetten. ,,De commandant van de invallende macht die het hoofdkwartier van Arafat omsingelt heeft een ultimatum verstrekt dat zij de gebouwen zullen bestormen en aanhouden wie ze willen'', aldus Rabbo. ,,Dit is een plan van Sharon tegen het leven van president Arafat. Dit is een zeer ernstige stap.''

De Egyptische televisie kreeg de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat aan de lijn.

Overgave
Tijdens een telefonisch onderhoud met de Amerikaanse zender Fox zaterdagavond bevestigde Arafat dat hij niet van plan is zich over te geven. Hij moest zijn interview afbreken omdat hij gebeld werd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

Toen hem gevraagd werd of de Israëliërs hem gevraagd hebben zich over te geven, antwoordde Arafat: ,,Ze hebben verschillende keren gezegd we willen Arafat dood of gevangen of hem uit Palestina gooien. En ik heb hen gezegd dat ik maar één mogelijkheid had: een Palestijnse martelaar worden''. Op de vraag of hij voor zijn leven vreest, antwoordde Arafat dat het probleem niet zijn leven is, maar het leven van zijn volk.

Zaterdag sneed Israël de energie- en watervoorziening naar het kantoor van Arafat af. Daardoor kon deze ook zijn mobiele telefoon niet meer opladen.

Plan-Mitchell
Toen Arafat de vraag gesteld kreeg of hij een boodschap had voor de Amerikaanse president Bush zei hij: ,,onmiddellijk het staakt-het-vuren uitvoeren en beginnen met de uitvoering van de aanbevelingen van Mitchell en Tenet''.

De voormalige Amerikaanse senator George Mitchell en CIA-directeur George Tenet hebben recent blauwdrukken opgesteld voor een bestand en terugkeer naar onderhandelingen. De Palestijnen hebben die toen aanvaard.

De Israëlische regering van premier Sharon heeft echter moeite met facetten van het plan van Mitchell. Dat stelt onder meer dat Israël de vestiging van kolonies in de bezette gebieden staakt en niet langer geweld gebruikt tegen onbewapende betogers. Israël viel over deze punten van Mitchell.

Israël staat Arafat niet naar het leven
Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres staat Israël Arafat niet naar het leven. ,,Ons besluit is Arafat niet te verwonden. Wij willen niet dat dit uitloopt op een wereldoorlog of een regionale oorlog'', aldus de minister.

De Israëlische krant Ha'aretz citeert zondag echter Israëlische officieren die denken dat het niet is uit te sluiten dat Arafat bij een schotenwisseling 'bij vergissing' wordt geraakt. De militairen hebben echter de opdracht Arafat geen kwaad te doen.

Legerwoordvoerder generaal Ron Kitrey zei op de radio dat de strijdkrachten de opdracht hebben gekregen Arafat te 'neutraliseren' zonder hem fysiek aan te vallen. Op de vraag hoe dat neutraliseren in zijn werk zou moeten gaan, zei de generaal dat hij 'er niet is om semantische oefeningen te doen'.

Contact met Prodi
Arafat nam zaterdagavond telefonisch contact op met voorzitter Romano Prodi van de Europese Commisssie. Hij vroeg de Europese Unie te bemiddelen tussen Israël en de Palestijnen om een verdere escalatie van het geweld te voorkomen. Niet lang na het gesprek met Prodi drongen Israëlische militairen het gebouw met de kantoren van de Palestijnse president binnen.

De Europese Unie heeft zaterdag de onmiddellijke en totale uitvoering van de resolutie die de VN-Veiligheidsraad heeft goedgekeurd en waarbij Israël opgeroepen wordt zich terug te trekken uit Ramallah en de andere Palestijnse steden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig