Op 4 augustus 1900 zag Lady Elizabeth Bowes-Lyon, beter bekend als de Queen Mum, het levenslicht. Lady Elizabeth was het negende kind van de Earl of Strathmore en diens echtgenote, Lady Strathmore. Ze werd thuis opgevoed en sprak op haar tiende jaar al vloeiend Frans.

Aan haar jeugd kwam abrupt een einde toen Engeland, precies op haar veertiende verjaardag, de oorlog verklaarde aan Duitsland. Haar ouderlijke huis in het Schotse Glamis Castle werd door haar ouders omgebouwd tot hospitaal voor herstellende soldaten.

Na de oorlog kwam Elizabeth in Londen terecht, waar Prince Albert, de Duke of York, zijn oog op haar liet vallen. Ze traden op 26 april 1923 in het huwelijk in Westminster Abbey, meteen de eerste keer in tweehonderd jaar dat de zoon van de Engelse koning niet met een prinses huwde. De BBC had de hofhouding overigens voorgesteld het huwelijk uit te zenden. Dat werd geweigerd omdat ,,oneerbare mensen de ceremonie zouden kunnen horen, sommigen zelfs met hun pet nog op."

Toen King Edward VIII na de dood van vader King George V op de troon terechtkwam, deed die elf maanden later opnieuw troonafstand omdat hij trouwde met een gescheiden Amerikaanse. Daardoor werd Lady Elizabeth plots Queen Elizabeth. Toen WO II uitbrak, weigerde de Queen naar het buitenland te vluchten. Ze ontsnapte op het nippertje aan de dood toen in 1940 Buckingham Palace gebombardeerd werd. Na het bombardement veroverde Elizabeth het hart van de Britten door te zeggen dat ze vanaf toen ,,de mensen van East End in het gezicht kon kijken."

Nadat 'Bertie's' echtgenoot in 1952 overleed aan longkanker, werd haar oudste dochter koningin van Engeland, met het gevolg dat zij zelf steeds minder in de publieke aandacht stond en de titel 'Queen Mum' kreeg. Sindsdien speelde ze ambassadrice en nationale grootmoeder.

Haar bekende wuifje en voorliefde voor gin hebben haar een plaats in de geschiedenisboeken en Britse harten opgeleverd. Ze kreeg een jaarlijkse dotatie van ongeveer 1,5 miljoen euro, waarvan ze het grootste deel spendeerde aan haar vijftigkopig personeel en de uitbreiding van haar paardenkudde.

De laatste tijd kwam ze vooral in het nieuws omwille van haar zwakke gezondheidstoestand.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig