Twee assists van Zuid-Afrikaan bevrijden Club Brugge
Foto: belga
Met duidelijke 3-1-cijfers en een herboren Van Heerden heeft Club Brugge de bezoekers uit Tubeke ingemaakt. Jacky Mathijssen en co blijven zo in het spoor van de top-twee maar zagen wel Akpala geblesseerd uitvallen.
Voor de tweede keer dit kalenderjaar heeft Club Brugge een overwinning geboekt. Na de 3 op 15 en de billenkoek op Waregem kan dit een nieuwe verrijzenis zijn, al dacht blauw-zwart dat twee weken geleden ook al na de zege tegen KV Mechelen.

Het zag er lange tijd weer miserabel uit voor de thuisploeg. Tot Chavez, op dat moment nog de enige spits op het veld, vlak voor de rust Tubeke-doelman Ardouin met een knal verschalkte. Er werd opgelucht ademgehaald want Club Brugge kreeg in de eerste helft geen voet aan grond op de ijspiste waarin de grasmat van Jan Breydelstadion weer herschapen was. Voetbal had er weinig uitstaans mee, een ballet van stijve planken leek er meer op. Veel kansen kreeg het publiek niet te zien, vandaar dat het na een halfuur begon te morren en Mathijssen even op de korrel nam.

Chavez schoot al vroeg naast, een schot van Akpala werd afgeblokt en ook een schot van de ingevallen Van Heerden zeilde over. Blauw-zwart claimde voorts twee keer tevergeefs een strafschop, na vermeend handspel van Vandelannoite en na een duel tussen Neels en Dirar. Behalve het zwoegende spel zag Club tot overmaat van ramp ook Akpala geblesseerd uitvallen met een dijletsel. Mathijssen, die al verbaasd had met een basisplaats voor Chavez en Vermeulen voor Capon en de onzekere De Mets, bracht Van Heerden in. De enige aanvaller op de bank, Brecht Capon, bleef waar hij zat.

Club bakte er dan wel niet veel, Tubeke evenmin. De neo-eersteklasser geraakte via de kwieke Villano een paar keer aan de overkant en kreeg zelfs een kans via Perbet. Zijn schot ging slechts rakelings naast.

'Jacky heeft gezien'

Het doelpunt zorgde voor iets meer zelfvertrouwen na de rust. Daerden kreeg meteen een uitgelezen kans op de 2-0 maar hij kopte de prima voorzet van Klukowski naast. Cartier gooide met Santiago en Sorokin twee aanvallende krachten in de strijd, maar Club bleef de plak zwaaien. Veel meer dan kou lijden zat er voor Ardouin niet in. Tot Nabil Dirar Club bevrijdde met een tweede treffer. Er viel duidelijk een gewicht van de schouders van de Marokkaan die de jongste tijd worstelde met zichzelf. Daerden scoorde op aangeven van alweer Van Heerden zelfs nog de 3-0. De Zuid-Afrikaan kreeg meteen het hele publiek achter zich. 'Jacky heeft gezien', werd er verwezen naar het wekenlange invallersstatuut van de kleine publiekslieveling. Aan de overzijde milderde Sorokin nog tot 3-1.

Volgend weekend moet Club Brugge op Dender met de speelgerechtigde aanwinst Dahmane bewijzen dat er nog leven in blauw-zwart zit. Want alleen een reeks overwinningen kan de twijfels wegnemen. En die zijn er ondanks de 3-1 nog steeds.