Twee vrachtschepen botsen in Kanaal
Een van de 22 bemanningsleden van de Ece wordt in St. Peter Port aan land gebracht op het eiland Guernsey. Foto: ap
LONDEN - Met reddingsboten en helikopters heeft de Britse kustwacht 22 mensen gered van twee schepen die in het Kanaal met elkaar in aanvaring waren gekomen. Het ging om een vrachtschip en een chemotanker. De tanker maakte slagzij en zal mogelijk zinken.
Het ongeval gebeurde vijftig kilometer ten noordwesten van het Kanaaleiland Guernsey ter hoogte van de Franse stad Cherbourg. Het vrachtschip had 26.000 ton fosfaat aan boord en kwam rond 4 uur vanochtend in aanvaring met de tanker, die 10.000 ton fosforzuur vervoerde.

De 126 meter lange chemische tanker ,,Ece'' was onderweg naar de haven van Gent. Hij zou slagzij gemaakt hebben en lading verloren hebben. Volgens de Britse kustwacht bestaat er echter geen gevaar voor het milieu omdat fosfaatzuur in het zeewater oplost.

De beide schepen volgden dezelfde route langs de Normandische kust, toen ze rond bij hoge zee 92 kilometer ten westen van Cherbourg met elkaar in aanvaring kwamen. Het tweede vrachtschip, de ,,General Grot Rowecki'', die op Malta is geregistreerd, had 21 bemanningsleden en 26.000 ton fosfaten aan boord en liep geen zware averij op. Het 198 meter lange schip voor bulktransport was op weg naar Police in Polen.

Twee helikopters van de Britse kustwacht brachten de bemanningsleden van de Marshalleilandse tanker in veiligheid. Volgens de Royal Air Force raakte niemand zwaargewond.

De aanvaring gebeurde op een drukke plaats, waar op 5 januari een Franse kotter door een vrachtschip werd overvaren en vervolgens was gezonken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig