De families van de slachtoffers van maffia-aanslagen zijn geschokt door bepaalde fanpagina's op de sociale netwerksite Facebook. Daar wordt de Siciliaanse maffia opgehemeld en twee voormalige leiders van de Cosa Nostra bewierookt.
De fans van de voormalige leider van de Siciliaanse maffia, Toto Riina, verzamelen zich in internetgroepen zoals 'Bevrijd Toto Riina' of 'Fans van Toto Riina, een onbegrepen man'.De 78-jarige Riina, met die de bijnaam 'Het beest' draagt, werd opgepakt in 1993 en veroordeeld tot 15 keer levenslang.

Op de pagina's van deze groepen, die zelden de tweehonderd leden overschrijden, vieren de fans "een eervol man", een "peetvader die indien hij vrij was de crisis zou kunnen tegengehouden hebben" of "een onschuldige wiens handen men moet kussen".

Ook zijn opvolger, de 75-jarige Bernardo Provenzano, wordt niet vergeten: een groep fans stelt zelfs de heiligverklaring van de laatste boss van de Cosa Nostra voor.

'Ik ben verontwaardigd', zegt Maria Falcone, de zus van de vermoorde rechter Giovanni. 'Het kwaad fascineert de jongeren nog steeds. We moeten er alles aan doen opdat dit niet meer zou gebeuren, maar bepaalde boodschappen op internet en bepaalde films helpen niet"verklaarde Falcone dinsdag in La Repubblica. Rechter Giovanni Falcone was een boegbeeld van de strijd tegen de maffia en werd samen met zijn vrouw en zijn begeleider vermoord op 23 mei 1992.

"De leden bewonderen de maffiabazen en maken grapjes over zeer ernstige misdaden" betreurt ook Giovanna Maggiani Chelli, verantwoordelijke van een organisatie voor maffiaslachtoffers.

In tegenstelling tot de paar honderden fans hebben de Facebookpagina's ter nagedachtenis van Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, een andere rechter die werd vermoord door de maffia, tienduizenden leden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in