ANTWERPEN - Het Offerfeest in Antwerpen is vlekkeloos verlopen. Ongeveer 2.250 moslims maakten vandaag gebruik van een van de vier slachtplaatsen die de stad Antwerpen had ingericht. Er konden maximaal 3.200 schapen geslacht worden. Dit vernam Belga van Abdellatif Akhandaf van de stad.
Antwerpen had zaterdag vier vaste slachtlocaties: de vaste slachtlijn van Salembier en een tijdelijke slachtvloer van Van Leuven op het terrein in de Slachthuislaan met een capaciteit van 2.000 schapen, een tijdelijke slachtplaats in de Vooruitzichtstraat met een capaciteit van 200 schapen en een plaats aan Spoor Noord met een capaciteit van duizend schapen. In totaal werden er 2.250 schapen geslacht.

Zondag zijn enkel de twee slachtvloeren in de Slachthuislaan geopend en daar worden 560 gebruikers verwacht.

De Turkse gemeenschap viert zondag het Offerfeest en wil daarvoor runderen laten slachten. Er is een afspraak gemaakt met een slachthuis in Dendermonde, waar 160 runderen zullen geslacht worden voor ongeveer 1.150 gezinnen. Dat brengt het totaal op bijna 4.000 gezinnen, wat minder is dan in 2005. "Door de timing van het Offerfeest zitten veel moslims bij familie in het buitenland", aldus Akhandaf. "Veel gezinnen kiezen er ook voor om een financiële gift te storten als alternatief voor het slachten."

Het Offerfeest is vlekkeloos verlopen. Wel was er zaterdagmorgen een actie van de dierenrechtenorganisatie Gaia.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig