BRUSSEL - Een van de twee Belgische blauwhelmen die vrijdag in het zuiden van Libanon gewond raakten, is zaterdag naar België gerepatrieerd en mocht na medisch onderzoek naar huis keren. Dat heeft minister van Defensie André Flahaut zaterdag laten weten aan Belga.
Die militair raakte vrijdag samen met een collega gewond bij de ontploffing van een clusterbom in Majdel Selm in de regio Tebnine (zuidoosten van Libanon). Volgens de VN raakte de Belg zwaargewond, maar dat werd ontkend door Flahaut. Van de twee Belgische militairen die gewond raakten, werd geen naam of graad bekend gemaakt. Wel werd meegedeeld dat de twee ontmijners van eenheden uit Meerdaal en Poelkapelle komen.

Een van de twee mannen werd zaterdag gerepatrieerd met een Belgisch militair vliegtuig. Hij werd overgebracht naar het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek, waar Flahaut de ontmijner opwachtte.

Daarna mocht de man onmiddellijk naar huis keren, en niet - zoals Flahaut eerder zaterdag meedeelde - naar een ziekenhuis in de buurt van Ieper.

De tweede gewonde blauwhelm verbleef zaterdag nog steeds in het ziekenhuis in Sidon, de kuststad dichtbij Tebnine waar de VN-troepenmacht (FINUL) zijn patiënten verzorgt. De ontmijner zal er een ingreep moeten ondergaan om zijn toestand te stabiliseren vooraleer hij begin volgende week gerepatrieerd kan worden, meldde Flahaut nog.

Ook op 17 november raakte een Belgische ontmijner al licht gewond in Libanon. België heeft 374 manschappen in Tebnine, een stadje op een twaalftal kilometer van de Israëlische grens. Hun drie hoofdtaken zijn ontmijning, medische ondersteuning en heropbouw.