Belg brengt Hiltergroet en vindt dat gepast
Foto: *
Het Belgische jeugdproduct van PSV, Daniel Guijo-Velasco, speelt anoniem in de Nederlandse tweede klasse bij Helmond Sport. Tot hij vrijdagavond tweemaal de Hiltlergroet uitbracht in het duel met RBC (1-1). Achteraf noemde hij zijn actie ‘gepast’.
Guijo-Velasco maakte het gebaar vrijdagavond nadat RBC Roosendaal-captain Mels Van Driel aan de scheidsrechter had gevraagd een gele kaart te trekken voor een speler van Helmond. Tot twee maal toe stak Guijo-Velasco zijn rechterarm in de lucht richting Van Driel, terwijl hij met de vingers van zijn linkerarm een snor nabootste. De uitleg die onze 24-jarige landgenoot achteraf gaf voor de camera’s van Omroep Brabant was bijzonder vreemd.

‘Hij (Van Driel, red.) liep gewoon als een Duitser rond en ik maakte hem dat gewoon duidelijk. Ik wilde hem met dat gebaar zeggen: waarom doe je dat nou? Hij had het wel snel door. Tja, ik heb dat gewoon gedaan. Ik vond het gepast’, aldus de voetballer uit Hasselt, die weliswaar uit de jeugdopleiding van PSV komt.

Helmond Sport heeft Guijo-Velasco, een vaste waarde op het middenveld, voor het duel tegen RKC Waalwijk geschorst, terwijl hij ook een taakstraf in een maatschappelijk scholenproject krijgt. Guijo-Velasco heeft zich intussen bij zijn ploegmaats verontschuldigd. Op de website van Helmond staat te lezen: ‘Het voorval is met Daniel besproken waarbij deze eveneens zijn gedrag ten zeerste afkeurt, berouw heeft getoond en zijn excuses aangeboden.’ De club distantieert zich uitdrukkelijk van de actie van Guijo-Velasco.

Die was weliswaar niet te vergelijken met de Hitlergroet van Paolo Di Canio na afloop van de Romeinse derby tussen Lazio en AS Roma drie jaar geleden. Di Canio richtte zich tot de Lazio-supporters met hun extreemrechtse harde kern en trok daarbij een verbeten gezicht. Achteraf verklaarde de Italiaan dat hij een oude Romeinse groet bracht, maar hij herhaalde de groet in twee andere wedstrijden. Voor het eerste vergrijp kreeg hij een boete van 10.000 euro, nadien werd hij ook een wedstrijd geschorst. (vdm)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig