De N-VA is verbaasd over het feit dat CD&V het kartel voor de federale verkiezingen van volgend jaar opblaast, louter vanwege de toetreding van Jean-Marie Dedecker tot de N-VA. Toch legt de Vlaams-nationalistische partij zich bij die beslissing neer. De N-VA bereidt de verkiezingen alleen voor, mét Jean-Marie Dedecker.
Dedecker had nochtans het partijbestuur voorgesteld een stap opzij te zetten, maar het partijbestuur heeft unaniem beslist dat dit niet mocht gebeuren. De N-VA spreekt van een kille reactie van CD&V.,,Wij denken dat emotie de bovenhand heeft gehaald op het gezond verstand'', zei voorzitter Bart De Wever in een verklaring na afloop van het partijbestuur.

,,Wij vroegen geen enkele koerswijziging van CD&V, geen standpuntwijziging, niets. Wij wilden alleen dat de N-VA als onafhankelijke partij zelf zou mogen bepalen wie haar rangen komt versterken''. ,,De N-VA kan zich onmogelijk laten dicteren wie zij al dan niet moet toelaten als nieuw lid, dat zou een leugen zijn ten opzichte van onze leden en kiezers'', zei De Wever.

Verkiezingen

De voorzitter sprak van ,,een gemiste kans'' om samen met CD&V een soort CSU te maken. De N-VA neemt akte van de beslissing van CD&V en gaat alleen naar de kiezer. ,,We kiezen er resoluut voor om door te gaan als rechtlijnige, Vlaamse ondernemende partij, mét Jean-Marie Dedecker als kandidaat op de lijst van N-VA'', zei De Wever.