BRUSSEL - Bart Moeyaert en Wim de Vilder staan in de top tien van 'Expreszo 100', een ranglijst met de honderd leukste niet stereotype homo’s en lesbiennes van Nederland en Vlaanderen. De volledige lijst staat vrijdag in het Nederlandse homojongerentijdschrift Expreszo, dat het initiatief voor de ranglijst nam. De Nederlander Paul Groot voert de top aan.

De lijst is opgesteld door de Vlaamse en Nederlandse medewerkers van het jongerenblad. De bedoeling is alle homo-, lesbo- en bi-jongeren in Vlaanderen en Nederland te laten zien welke bekende homo’s en lesbiennes op een positieve, niet stereotype manier met hun homoseksualiteit omgaan. ,,Ze vormen een voorbeeld voor iedereen die onzeker is over zijn of haar seksuele geaardheid", zegt Diederik Broekhuizen van Expreszo.

De Nederlandse acteur/cabaretier Paul Groot sleepte de eerste plaats in de wacht. De Vlaamse zangeres/presentatrice Yasmine kreeg zilver. Winfried Baijens, die in Nederland het jeugdjournaal presenteert, is volgens de opstellers de derde leukste homo. De Nederlandse televisiepresentatrice Barbara Barend en de Nederlandse radio-dj Barry Paf vervolledigen de top vijf.

De Vlaamse auteur Bart Moeyaert is goed voor een zesde plaats op de ranglijst en VRT-nieuwsanker Wim de Vilder veroverde de tiende stek. Andere Belgen in de Expreszo 100 zijn David Davidse en Spirit-politicus Stijn Bex.

Bekende Nederlandse homo’s als Jos Brink en Gerard Joling komen niet op de ranglijst voor. André van Duin dan weer wel, namelijk op de 89ste plaats. Vanaf vrijdag 1 december ligt de nieuwe Expreszo met de Expreszo 100 in de Vlaamse en Nederlandse krantenwinkels.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in