De overstap van enfant terrible Jean-Marie Dedecker naar de N-VA, kartelpartner van de CD&V, weekt heel wat reacties los.
,,Jean-Marie Dedecker kiest voor ons programma. Hij wil een Vlaamse staat, met een sterke economie als basis voor welvaart'', dat zei Vlaams minister en N-VA-kopstuk Geert Bourgeois donderdag.

Politiek woelwater Dedecker werd uit de VLD gezet kort na de gemeenteraadsverkiezingen. De Vlaamse liberalen vonden hem een onverbeterlijke ruziestoker en nestbevuiler. Bourgeois vreest niet dat Dedecker nu de luis in de pels wordt van de N-VA. Volgens hem is een en ander doorgepraat.

Kartelpartner CD&V is woensdagavond ingelicht over de toetreding van Dedecker tot de N-VA. CD&V zou de zaak eventjes willen laten bezinken. Bourgeois benadrukt evenwel dat CD&V en N-VA twee afzonderlijke partijen zijn. ,,We moeten niet aan onze kartelpartner vragen of iemand mag toetreden tot onze partij'', zei hij.
CD&V-fractieleider Pieter De Crem zei donderdag in een reactie op de breuk tussen CD&V en N-VA dat hij een grote voorstander blijft van het kartel. ,,Wij hebben samen goed werk geleverd", verklaarde hij. Zijn partijgenoot Tony Van Parys houdt er een andere mening op na.
Terwijl De Crem teleurgesteld leek te zijn door de beslissing, drukte Van Parys zijn tevredenheid uit. De N-VA heeft het recht om met Dedecker in zee te gaan, maar wij hebben het recht dat niet te aanvaarden, liet hij verstaan. ,,Je moet geen coalitie aanvaarden met mensen die niet aanvaardbaar zijn'', poneerde het kamerlid, die de verantwoordelijkheid voor de breuk bij de N-VA legde. Volgens Van Parys is de breuk helemaal geen catastrofe voor de CD&V en versterkt de partij er zelfs haar geloofwaardigheid door.

''Geen probleem meer van VLD''

,,Jean-Marie Dedecker is voor de VLD al lang geen probleem meer. Hij is er nu één voor de CD&V.'' Dat stelt VLD-voorzitter Bart Somers in een reactie op de overstap van senator en ex-VLD'er Dedecker naar N-VA, de kartelpartner van de CD&V.

,,Ondanks al onze verbeeldingskracht kunnen we ons niet inbeelden 'dat het conservatief CD&V-N-VA-kartel nu een liberaal kartel is'', stelt Somers voort. Hij is dan ook benieuwd naar hun standpunten over bijvoorbeeld de beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkeringen, het Generatiepact en het zondagswinkelen.

Dedecker werd kort na de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober uit de VLD gezet. Somers noemde hem toen een onverbeterlijke ruziemaker. ''Eieren voor zijn geld''

Volgens Vlaams Belangvoorzitter Frank Vanhecke verkoos Dedecker ''een zekere verlenging van zijn politieke loopbaan boven de onzekere toekomst van een eigen politiek project, of de weinig aanlokkelijke rol van uitgespuwde pestlijder als hij een coalitie met het Vlaams Belang zou aangaan''.

Vahecke wijst erop dat er ''ongetwijfeld tot grote opluchting van Verhofstadt en co'' geen nieuwe rechts-liberale partij - die de VLD wellicht zwaar pijn zou hebben gedaan - komt. De keuze voor de N-VA is volgens hem een volkomen onnatuurlijke alliantie met CD&V en ACW. ,,Daar komen gegarandeerd 'vodden' van'', aldus nog de Vlaams Belangvoorzitter.

Volgens hem zal de toekomst wel uitwijzen hoe het verder met Dedecker zal gaan. ,,Jean-Marie Dedecker speelt bij CD&V/N-VA de rol die hij jarenlang in de VLD heeft gespeeld. Er worden rechtse en Vlaamse stemmen gelokt, maar die zullen opnieuw dienen voor een beleid dat daar haaks zal opstaan. Na 2007 is niet Dedecker aan de macht, maar wel het ACW'', besluit Vanhecke.

Verdoemhokje

,,Met het binnenhalen van populist Jean-Marie Dedecker bevestigt de N-VA ondubbelzinnig haar rechtse koers''. Dat zegt Spirit-voorzitter Geert Lambert. Volgens hem worden hiermee de progressieven binnen het kartel CD&V/N-VA ''verder in het verdoemhokje gedrukt''.

De Spirit-voorzitter hoopt dat ''de verrechtsing'' van het kartel CD&V/N-VA de progressief gezinde stromingen binnen de CD&V, zoals het ACW, tot nadenken stemt. ,,De bundeling van rechtse krachten maakt het noodzakelijk dat ook progressief gezinde mensen en stromingen hun krachten bundelen om onze samenleving van verstarring en gedachtenverschraling te behoeden'', aldus Lambert.

Eén ding is voor Lambert duidelijk: dat de politieke kaarten nu wel duidelijk herschud zijn. Wat de gevolgen zijn van de breuk zullen de verkiezingen uitwijzen, meent hij. ,,Onze voorkeur is bekend, maar laten we de verkiezingen afwachten (...) Er zullen verschillende meerderheden mogelijk zijn''.
Volgens Spirit hoeft dit niet noodzakelijk gevolgen te hebben voor de Vlaamse regering. ,,Wij blijven in elk geval trouw aan onze handtekening'', dixit Lambert.