Ook professor Bouckaert maakt overstap
BRUSSEL - De Gentse professor Boudewijn Bouckaert, die enige tijd geleden nog deel uitmaakte van het VLD-partijbureau, bevestigt zijn overstap met Jean-Marie Dedecker naar de N-VA. Het hoofdstuk om een eigen rechtsliberale partij op te richten, is afgesloten. ,,Maar ik blijf mijn opinies trouw en zal mijn liberale opinies blijven verdedigen'', aldus Bouckaert.
De voorzitter van de rechtsliberale denktank Nova Civitas stelt dat N-VA voor hem steeds een optie is geweest. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik bij een partij blijf waar een Bart voorzitter van is'', luidt het. ,,Ik was bij de VLD, maar heb steeds gezegd dat de N-VA second best was.''

Bouckaert zegt zelf heel Vlaamsgezind te zijn - hij pleit voor de overheveling van een reeks bevoegdheden naar de deelstaten - en staat een confederaal model voor. Over dat laatste neemt de N-VA zoals geweten een forser standpunt in. Hij vindt dat de N-VA op sociaal-economisch vlak ook vrij liberaal gekleurd is. ,,Het is dus geen omgeving die haaks staat op mijn opinies'', aldus Bouckaert.

Het zijn enkele ,,kantelmomenten'' die hem hebben doen beslissen de stap te zetten. Zo waren er de gebeurtenissen rond Jean-Marie Dedecker, die uit de VLD werd gezet, en de evolutie binnen de VLD, ,,die op Vlaams vlak alles laat vallen en op sociaal-economisch vlak richting SP.A evolueert''.

Hij stelt ook dat bij de VLD de kloof tussen de congrespartij en de beleidspartij erg groot was geworden. ,,Dan heb ik liever een partij die wat minder expliciet liberaal is in de teksten en op het vlak van het beleid meer kan waarmaken'', verdedigt Bouckaert voort zijn keuze. Hij beseft dat compromissen maken deel uitmaakt van de politiek.

Een eigen partij oprichten tenslotte was een wensdroom, maar niet realistisch, besluit Bouckaert. De tijd voor de federale verkiezingen van volgend jaar was te krap. Bovendien was het zeer moeilijk om boven de kiesdrempel van vijf procent te raken.