14 aanhoudingen in verband met zelfmoordaanslag van Belgische
Foto: belga
BRUSSEL - De federale politie heeft vannacht veertien huiszoekingen verricht in Brussel, Antwerpen, Charleroi en Tongeren in het kader van de strijd tegen terrorisme. In totaal werden daarbij 14 mensen opgepakt, 9 van hen zullen voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen.

De overgrote meerderheid van de verdachten heeft de Belgische nationaliteit, twee zijn van Marokkaanse afkomst en één van hen komt uit Tunesië. Ze worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie op Belgische grondgebied. Tijdens de huiszoekingen werden een aantal documenten in beslaggenomen, maar er werden geen explosieven gevonden. De politieactie houdt verband met de Belgische vrouw die zichzelf afgelopen 9 november in Irak opblies bij een zelfmoordaanslag. De politie hield haar familie al een tijdje in het oog en is er nu binnengevallen.

Woordvoerster Lieve Pellens van het Belgische openbaar ministerie bevestigde dat een Belgische inderdaad in Irak een aanslag heeft gepleegd, hetgeen dinsdag door de Franse televisiezender RTL al was gemeld. Het zou gaan om een in België geboren vrouw die met een radicale moslim was getrouwd en met hem naar Irak was gereisd.

Arrestatie in Parijs

Een 27-jarige man is in de buurt van Parijs opgepakt in het kader van het onderzoek. Dat is vernomen bij bronnen dicht bij het dossier. De identiteit van de man werd niet vrijgegeven. Hij wordt ervan verdacht banden te hebben met een cel die moslimstrijders vanuit België naar Irak stuurt.

De kern van deze cel bevindt zich in België, maar de man zou ook ondervraagd worden over vrijwilligers die vanuit Frankrijk naar Irak werden gestuurd. Volgens een andere bron zou de man een kennis zijn van de echtgenoot van de jonge vrouw. De voorlopige hechtenis van de man kan vier dagen duren. De politie pakte nog twee andere personen op die de man onderdak verleenden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig