Prins Filip haalt scherp uit naar Vlaams Belang
Foto: rr
BRUSSEL - In een interview met het weekblad Story haalt prins Filip scherp uit naar het Vlaams Belang. ,,In ons land zijn er mensen, partijen zoals het Vlaams Belang, die tegen België zijn, ons land kapot willen maken. Ik kan je verzekeren dat ze dan met mij te maken krijgen", stelt de kroonprins. Premier Guy Verhofstadt fluit de prins voor zijn uitspraken terug.

De uitval kan volgens de premier niet door de beugel. ,,Hoewel ik mij kan voorstellen dat de prins zich afzet tegen partijen die de splitsing van het land voorstaan, is dit evenwel niet in overeenstemming met de huidige en vooral de toekomstige constitutionele rol van de prins in ons land'', zegt Verhofstadt.

De prins moet zich terughoudend opstellen, vindt de premier, ,,in het bijzonder over politieke partijen, zelfs indien die partijen het niet goed menen met de toekomst van ons land". Verhofstadt schrijft de uitval toe ,,aan een emotioneel moment van de prins''.

Verbolgen

Ondertussen reageerde Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter al verbolgen op de uitspraken. ,,Ongehoord en ongezien. De man moet zich houden aan de grondwet en de wetten van het land (...) Het is duidelijk dat de monarchie zich steeds meer buiten de democratie plaatst", verklaarde hij op VTM.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig