TOKYO - Nabij Tikrit, in het noorden van Irak, zijn zaterdagavond twee Japanse diplomaten doodgeschoten. Dat heeft de Japanse minister van Buitenlandse Zaken zondagochtend bevestigd.
Het is de eerste keer sinds het begin van de oorlog dat er Japanners worden gedood in Irak.

De slachtoffers zijn de 45-jarige Katsuhiko Oku en de 30-jarige Masamori Inoue. Oku was adviseur op de Japanse ambassade in Groot-Brittannië. Inoue was derde secretaris van de Japanse ambassade in Irak.

Heel wat Japanners die verbonden zijn aan de Japanse ambassade in Irak waren in de buurt van Tikrit, thuisbasis van ex-dictator Saddam Hoessein, om een bespreking bij te wonen over de wederopbouw van het noorden van Irak.

De twee japanners en hun chauffeur reden in een licht gepantserde terreinwagen toen ze in een hinderlaag vielen. De chauffeur, wiens nationaliteit niet bekend is, raakte zwaargewond.

Japan stuurt toch troepen

Ondanks het dodeljke incident blijft Japan vastberaden om deel te nemen aan de wederopbouw van Irak. Dat verklaarde de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Yoriko Kawaguchi.

,,Wij zullen nooit aan het terrorisme toegeven", zei Kawaguchi zondag op een persconferentie. ,,Het gaat hier over een ontoelaatbaar incident. Onze basispositie tegenover een positieve bijdrage aan de wederopbouw van Irak zal niet veranderen.''