nieuwe websites
 
28/11/2001 Vrijwilligerswerk
www.vrijwillgerswerk.be is een initiatief van de verschillende steunpunten voor vrijwilligerswerk in Vlaanderen en Brussel, met financiële steun van de Koning Boudewijnstichting.

Het paradepaardje van de site is een database met "vacatures" voor vrijwilligers. Organisaties kunnen zich er registreren en de database gebruiken om mensen aan te trekken. Vrijwilligers in spé kunnen er een geschikte job vinden.

Maar er is meer: je vindt er ook het antwoord op de vragen als "Mag een asielzoeker vrijwilliger worden", of "Moet een vrijwilliger een contract krijgen", en links naar vrijwilligersorganisaties in binnen- en buitenland.
 
28/11/2001 Belgisch Instituut voor Gezondheidseconomie
Het Belgisch Instituut voor Gezondheidseconomie (BIGE) lanceert zijn nieuwe website. Daarmee wil het instituut de kennis over de gezondheids- en de farmaco-economie verhogen.

Vanaf maart 2002 komen er ook persberichten op de nieuwe website.
 
28/11/2001 Fifa opent officiële WK-site
De Internationale voetbalfederatie Fifa heeft de officiële website voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Korea en Japan geopend. Op het adres www.fifaworldcup.com geeft de Fifa actuele en officiële informatie over het WK.

Samen met internetprovider Yahoo verzorgt de voetbalfederatie informatie in zes talen. Naast actuele berichten en analyses van experts, verschijnen op de website ook videobeelden uit het archief van de Fifa.
 
22/11/2001 Cruijff
Wie graag geniet van de wijsheden van de Nederlandse voetbalhalfgod Johan Cruijff, hoeft tegenwoordig niet meer af te stemmen op een van de Nederlandse televisiezenders. Je kunt Cruijff's onnavolgbare analyses nu ook lezen op www.cruijff.com, zijn kersverse webstek.

Na elke belangrijke match (met Nederlandse clubs of ploegen waar veel Nederlanders spelen, dus) komt er een nabeschouwing van Cruijff. Je kunt er ook zijn biografie op na lezen, van "Cruijffismen" genieten, en 's mans geniaalste doelpunten herbekijken.
 
22/11/2001 Top van Laken
De Europese Commissie heeft een website geopend over de top van Laken op 14 en 15 december. Er wordt een overzicht gegeven van alle onderwerpen die er ter sprake zullen komen, met infofiches, toespraken en links naar andere webstekken.

De site maakt deel uit van de officiële europa.eu.int-site. Die bestaat sinds 1994 en de afgelopen twaalf maanden werd hij 785 miljoen keer bezocht, meldt de Commissie fier.

Helaas (voorlopig?) alleen in Frans en Engels te raadplegen.
 
20/11/2001 Wie wordt site van het jaar?
Het einde van het jaar komt er weer aan, tijd voor lijstjes en overzichten. Clickx organiseert naar goede gewoonte de Site van het Jaar-verkiezing. Vorig jaar ging de voorkeur van de internauten uit naar Big Brother.

Ook leuk meegenomen: wie zijn stem uitbrengt maakt kans op een prijs.
 
20/11/2001 Vorst Nationaal on line
Vorst Nationaal is vanaf nu ook on line te bezoeken. Op de spiksplinternieuwe website kun je de concertagenda raadplegen, vip-arrangementen regelen en zelfs prijzen winnen. Jammer dat tickets bestellen nog steeds telefonisch moet.

Liefhebbers kunnen het bureaublad van hun computer ook van elegant Vorst Nationaal behangpapier voorzien.
 
16/11/2001 Website leest teksten voor slechtzienden
Seniorennet is een van de weinige Belgische sites die tegemoet komt aan de noden van slechtziende surfers.

Vanaf 20 november kunnen slechtziende surfers de teksten op www.seniorennet.be zelfs geheel of in deeltjes laten voorlezen via het geluidssysteem van hun computer.

Nu al kan je de letters op de site aan je behoeften aanpassen. Seniorennet kondigt op termijn zelfs een syteem aan waarbij blinden de teksten van de site kunnen lezen: een systeem zet de teksten om in brailletekens, die de blinden op het klavier kunnen voelen.

Seniorennet is eigenlijk geen site die zich speciaal tot blinden en slechtzienden richt, maar zoals de webmasters het zelf zeggen een "site voor de actieve senior". Veel nieuws over pensioensparen, rusthuizen en hoe langer gezond te blijven, dus.

Toch zijn er ook minder voor de hand liggende dingen te vinden zoals reistips, een lijst van hobbyclubs, een overzicht van handige links en mogelijkheden om te chatten.
 
15/11/2001 Politiek.net
De Vlaamse Volksbeweging is een portaalsite voor politiek gestart, www.politiek.net. Je vindt er links naar nieuwsberichten van Knack, 4FM, de Financieel-Economische Tijd en De Standaard Online, persberichten en links naar politieke sites. Bovendien is er een discussieforum, waar je over allerlei hete hangijzers je zegje kunt doen.

De site is reclamevrij en gratis. Voor een kleine som (12 tot 25 euro) kun je de site wat meer personaliseren.
 
15/11/2001 Dat
België heeft weer een nationale luchtvaartmaatschappij, en die heeft natuurlijk ook een site. U vindt er een Faq, die het antwoord geeft op een aantal pertinente vragen als daar zijn "Aanvaardt dat ook Sabena tickets ?" of "Waar moet ik nu inchecken op Zaventem ?". U kunt zich ook abonneren op de nieuwsbrief met persberichten van Dat, of uitzoeken welke promoties er zijn.
 
12/11/2001 Webrally
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert het weekblad Humo een webrally. Op www.webrally.be kunt u uw kennis van het zoeken op Internet testen. De 500 besten gaan door tot en met 30 november en maken kans op een prijs.
 
12/11/2001 Sabeniens
Vijf ex-Sabenawerknemers hebben een site gemaakt voor hun lotgenoten. De 'Sabeniens' kunnen er het laatste nieuws lezen, met elkaar praten op het forum, of adressen van ex-collega's opzoeken in de database.

Er is ook een plaats voorzien voor werknemers die graag mensen van ex-Sabena in dienst willen nemen.
 
09/11/2001 Webjournalistiek
De auteurs van het boek Webjournalistiek hebben naar aanleiding van de uitgave van hun werk ook een site op poten gezet. Daar vind je een aantal hoofdstukken terug, maar ook tips, actuele nieuwslinks, en een forum. Binnenkort is er ook een achtergrondsectie met interviews, een column en recensies.
 
09/11/2001 www.falling.be
Hippe flashsite van de gelijknamige Belgische film. Het gaat gelukkig om meer dan een virtuele filmposter. Je kunt ook naar filmfragmenten luisteren, stukken uit de soundtrack luisteren, of interviews met de regisseur bekijken.
 
07/11/2001 Eurogayway.org
Twaalf Eurolanden werkten samen aan www.eurogayway.org, een site voor en door holebi-jongeren. De inhoud van de site is in elk land apart uitgewerkt, maar telkens gebouwd rond drie grote thema's: seksuele gezondheid, seksuele identiteit en omgevingsfactoren. Daarbij komen onderwerpen aan bod als lichamelijkheid, seksualiteit, seksueel overdraagbare aandoeningen en veilig vrijen. Ook het ontdekken van homo- en biseksuele gevoelens, coming-out, reacties van ouders, vrienden en maatschappelijke vooroordelen krijgen alle aandacht.
 
07/11/2001 Apotheken op Internet
Alle Belgische apotheken staan sinds kort op het Internet. Op de website www.apotheek.be vindt wie dat wil de apotheken in zijn buurt en de apotheek van wacht, met een kaartje erbij. Als de apotheek ook een eigen website heeft, is er een link naar die site gelegd.

Daarnaast komt er ook een speciale site voor dokters en de farmaceutische industrie (www.pharmaplanet.be). Op die beschermde site komen onder meer enquêtes voor de farma-industrie en een gegevensbank over geneesmiddelen.
 
07/11/2001 Condomobiel on line
Jongeren kunnen vanaf nu anoniem met hun vragen over veilig vrijen, aids en seksueel overdraagbare aandoeningen op www.condomobiel.be terecht. Binnen de 48 uur volgt het antwoord. Het initiatief is nieuw voor Vlaanderen en komt volgens de organisatoren tegemoet aan een grote behoefte. Initiatiefnemer is Sensoa, een samenwerking tussen meerdere verenigingen zoals het Aidsteam, het Buddysysteem en de HIV-Vereniging Vlaanderen.
 
06/11/2001 Hulporganisaties verzameld
Zoals de naam al doet vermoeden, biedt www.hulporganisaties.be een overzicht van links naar hulporganisaties uit België. In de breedste zin van het woord: ook als u op zoek bent naar het e-mailadres van de federale ombudsman, of naar het webadres van de charismatische beweging, komt u aan uw trekken.

Als u op de hoogte wil blijven van de nieuwe url's die toegevoegd worden, kunt u zich abonneren op een nieuwsbrief. Sites leren kennen kan ook op de homepage, waar de interessantste artikels over en van hulporganisatiesites staan verzameld.
 
30/10/2001 Koning Boudewijnstichting
Op www.kbs-frb.be kom je alles over de Koning Boudewijnstichting te weten: wie ze zijn wat ze doen, en waarom. Je kunt je ook aanmelden voor van de vele projecten, persberichten nalezen, of een on line gift doen. De site is er in vier talen.
 
30/10/2001 Knack vernieuwd
Het weekblad Knack heeft zijn site in een nieuw kleedje gestoken. Knack biedt meteen ook veel meer aan voor niet-abonnees van het magazine. Dossiers zijn voor iedereen toegankelijk, en er is nu ook 'breaking news' van Belga. Op het forum kunnen lezers zelf hun onderwerpen ter discussie voorstellen. Gebruiksvriendelijke en informatieve site.
 
22/10/2001 MeubelNet
De Belgsiche meubelsector heeft nu ook zijn eigen portaalsite. MeubelNet biedt u een uitgebreide gegegevensbank met informatie over producten, merken en handelaars. U vindt er ook een evenementenkalender, een geïllustreerde meubelcataloog, een meubelencyclopedie, tips voor meubelonderhoud, tal van links naar sites van designers, meubelmagazines.

Intitiatiefnemer is Eddy Maerschalck (Bartanex nv) die al meer dan 20 jaar in de sector actief is. Via MeubelNet/MeubleNet wil hij de kracht van de Belgische meubelsector onderlijnen.

 
19/10/2001 Primeur voor JIM TV
JIM TV is het eerste Belgische televisiestation dat 24/24 te beluisteren en te bekijken valt via Internet. Videoclips kijken terwijl je huiswerk maakt, of rondsurft, is dus niet langer een utopie.

Op JIM.be is heel wat te vinden: een party-agenda, popnieuws en zelfs hulp bij het zoeken naar een job. En JIM TV maakt zich sterk dat het de brug tussen Internet en televisie in de toekomst nog gaat versterken. Benieuwd wat dat wordt.
 
05/10/2001 Popbeleid
De Vlaamse regering subsidieert popmuziek, en biedt hierover ook duidelijke informatie op de nieuwe website popbeleid.be. Een voorbeeld van communicatie met een moeilijk bereikbare doelgroep.
 
15/10/2001 E-regering
Voor het e-government -- het inschakelen van de elektronische informatie-uitwisseling in het bestuur -- wil België niet de eerste zijn, maar wel de beste. Dat zeiden de federale informatica-manager, Frank Robben en de minister van Ambtenarenzaken, Luc Van den Bossche (SP) begin oktober.

Hoe het nu staat met het e-gehalte van onze regering, en welke formulieren u nu al on line kunt invullen, kunt u gaan bekijken op www.e-regering.be. Een site van Qwentès, een agentschap dat zich specialiseert in insitutionele communicatie. De site beperkt zich overigens niet tot België: er wordt vergeleken met andere landen, en er zijn uitgebreide dossiers, interviews, analyses, case studies, en een bibliografie.
 
05/10/2001 Dance scene on line
Michel Tassent, de initiatiefnemer van Disconet, start nu samen met de zenders VT4, TMF en MCM de tweetalige lifestyle-site Dance2. Die heeft de amibitie het ankerpunt te worden voor uitgaande jongeren in België. De site wil die jongeren informeren over de diverse stromingen binnen de hedendaagse dance-scene, de wekelijkse events en party's, de Belgische clubs en discotheken, de deejays, en de meeste recente releases binnen de verschillende elektronische genres.
 
04/10/2001 Nobel e-museum
Het Zweedse Nobelcomité heeft zijn Engelstalige website uitgebreid met een virtueel museum voor wetenschap en cultuur. De digitale archieven, die meer dan honderd jaar wetenschappelijke en culturele ontwikkeling bestrijken, zijn aangevuld met virtuele laboratoria, spelletjes, lezingen, demonstraties en portretten. Voor de uitbouw van het e-museum kreeg het Nobelcomité de medewerking van netwerkspecialist Cisco. Dat garandeert hen een multimediale aanpak met tekst, beelde, video en geluid.
 
04/10/2001 Arabier
Welke zijn de invloeden van de Arabische cultuur op de Westerse maatschappij, en meer bepaald op onze eigen Vlaamse samenleving. Het is een vraag die de vzw Jeugd en Vrede zich stelde. Het antwoord wordt gegeven in een multimediale vorm met een boek, een tentoonstelling en nu ook een website. Niet spectaculair van vorm, maar wel leerijk en vaak verrassend van inhoud.
 
03/10/2001 Privéles
U zoekt een privéleraar? Of u wil privéles geven? De website www.priveles.be brengt lesgevers en leszoekenden bij elkaar. De leszoekenden kunnen zowel kinderen als volwassenen zijn. De lessen betreffen schoolvakken (wiskunde, chemie, fysica, biologie, Frans, Engels, Latijn, Grieks,…) of praktische vaardigheden (technieken, muziek, koken, dans, tennis, ski, golf…). Zelfs militaire wetenschappen behoort tot de aangeboden topics. Op de site vindt u ook informatie en links over studeren, studiemethodes en leerproblemen.
 
03/10/2001 Gay World
De Vlaamse holebi's hebben vanaf nu hun eigen portal. Die kwam tot stand met de steun van de Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit en Planet Internet. Naast info over veilig vrijen, relaties en coming out, zijn er ook een lifestyle-artikels, een gay horoscoop, een shop, een chatbox en zoekertjes. Op de site vind je ook alle adressen van holebi-organisaties.
 
03/10/2001 Vastgoedsite Vitrine
Ambitieuze starters zijn de jongste maanden zeldzaam geworden op het Internet. De Kortrijkse groep Korfina laat zich niet afschrikken. Na twee jaar voorbereiding lanceerde Korfina zijn naar eigen zeggen ''ultieme vastgoedsite''. Daarvoor werkt Korfina samen met 300 makelaars, die hun aanbiedingen in de database van Vitrine brengen. Virtrine.be koos voor een consumentgerichte focus. Dat impliceert extra aandacht voor zoekmogelijkheden, en de het bannen van externe bannering. De site scoort alvast met zijn uitgebreide info-fiches en vele services.
 
03/10/2001 Tertio
Het christelijke opinieweekblad Tertio, dat aan zijn tweede jaargang bezig is, is heeft voortaan ook een eigen website. Daarop vind je elke week het commentaarstuk terug en enkele artikels uit het meest recente nummer. Verder bevat de site algemene informatie over Tertio en een eigen boekenshop.
 
24/09/2001 Planeet Democratie
De educatieve website Planeet Democratie lanceerde een nieuw project met als thema "Europees burger worden".
De site richt zich sterk op het middelbaar onderwijs, maar iedereen die daar zin in heeft, kan er zijn kennis over de Europese Unie, de euro en het Belgisch voorzitterschap bijschaven.
Achter Planeet Democratie zit GDC, Governance and Democracy Counselling, een onafhankelijke organisatie die zich toelegt op evaluatie en advies op vlak van goed openbaar bestuur. Zij kregen technische ondersteuning van de educatieve uitgeverij De Boeck. Een team van politologen van verschillende Belgische universiteiten waakt over de inhoudelijke kwaliteit.
Planeet Democratie slaagt erin om die op het eerste zicht droge materie aantrekkelijk voor te stellen. De site is helder gestructureerd, met een interactief gedeelte, en tips voor trips naar bijvoorbeeld de Europese Commissie.
 
18/09/2001 BBL's Eurowisselgeldmodel
Hoeveel euro heb je als handelaar nodig om de eerste dagen van 2002 je klanten het nodige wisselgeld te geven? En welke briefjes en munten moet je bij je bank bestellen? Om deze vragen te beantwoorden ontwikkelde de BBL een eigen eurowisselgeldmodel. De bank plaatste het op haar website.
Als gebruiker moet je twee gegevens ingeven: hoeveel cash-betalende klanten verwacht je, en wat is het gemiddeld bedrag van de betaling? De BBL rekent dan on line uit welke munten en briefjes je best bestelt.
 
10/09/2001 Flanders Foreign Investment Office
Buitenlandse investeerders met interesse voor Vlaanderen kunnen voor informatie en begeleiding terecht bij het Flanders Foreign Investment Office (FFIO). De organisatie opende zopas een nieuwe Engelstalige site met uitgebreide informatie over ''Europe's best business location: Flanders''.
 
10/09/2001 Materieelgids.be
De Bouwkroniek, weekblad voor bouw en industrie, verspreidt zijn jaarlijkse Materieelgids voortaan gratis via internet. In deze databank vindt men alle informatie over allerhande bouwmateriaal. Je kan er informatie opvragen per merk, firma, machinesoort of een combinatie ervan. Voor elk merk vind je inlichtingen over wie het verdeelt, importeert en welke machinesoorten beschikbaar zijn.
 
10/09/2001 Schitterende Ozark Henry
Muzikaal zat het al snor met Ozark Henry (Piet Goddaer), zijn website volgt die lijn nu volledig. Veel flashanimaties, dat wel, maar bijzonder bij-de-tijd en stijlvol. Je krijgt op de site de gebruikelijke info: concertkalender, biografie, bibliografie, nieuws, contactgegevens, ... Ook als je geen fan bent van de man, zal een bezoek je niet teleurstellen.
 
04/09/2001 Ruilen in de Swapshop
SwapShop is een kruising tussen een online veiling en een traditionele zoekertjes-site. Je kan er gratis oude spullen inruilen voor dingen die je wel graag zou willen. Zo zou je bijvoorbeeld een oude CD, die je toch niet meer beluistert, kunnen ruilen voor een videofilm die je nog niet gezien hebt.
Om een ruilpartner te vinden, plaats je een zoekertje op SwapShop. Je vertelt wat je te bieden hebt en wat je in de plaats zou willen. Anderen kunnen je dan (anoniem) via e-mail een aanbod doen. Je bent helemaal vrij om daar wel of niet op in te gaan. Kom je tot een ruildeal, dan bezorgen zowel jij als je ruilpartner de geruilde producten aan elkaar.
 
04/09/2001 Met Noah door Vlaanderen
Wil je het Vlaamse internet beter leren kennen, dan ben je bij Noah.be aan het juiste adres. Noah zet de belangrijkste portaalsites, startpagina's, directories, webgidsen en linkpagina's. De sites op Noah zijn overzichtelijk ingedeeld in categorieën op basis van een aantal trefwoorden. Bovendien krijg je per gevonden link een korte bespreking van de site.
 
28/08/2001 Muziek op Click2music.be
Click2music is de portaalsite van platenmaatschappij BMG België. De site brengt muzieknieuws, audiostukjes en videofragmenten. De bezoekers kunnen deelnemen aan wedstrijden, enquêtes, forums en andere community-tools zoals e-cards. Je kan zelf kiezen uit verschillende genres zoals hiphop, rock, pop, ...
 
28/08/2001 Stubru in het nieuw
Studio Brussel heeft een lange internetreputatie. Haar laatste site stond echter al een beetje te lang on line en was dringend aan vernieuwing toe. Dat is nu dan ook gebeurd, met een nieuwe url: www.stubru.be. Een afkorting die de zender een paar jaar geleden ook al eens gebruikte, maar toen weer liet vallen.

De nieuwe website heeft een eigen magazine, Scan, waarin de radiozender besprekingen, aankondigingen, interviews en aanverwanten bundelt. Daarnaast is er veel aandacht voor het community-gevoel, vooral in de rubriek DIY (Do-it-Yourself). Daar kunnen de luisteraars/surfers onder andere terecht met hun kritiek op de zender, maar ook op de actualiteit.
 
27/07/2001 Vlaanderen.be
De website van de Vlaamse Gemeenschap is volledig vernieuwd en dat werd eens tijd ook. De startpagina is droog opgebouwd, maar is net daardoor heel overzichtelijk. Naast informatie over het beleid, vind je er ook een multimediapresentatie, een pak links (ook naar de andere bestuursniveaus) en helemaal rechts een aantal buttons die je doorverwijzen naar recente acties zoals de Dopinglijn.
Vreemd detail: de website is beschikbaar in het Nederlands en het Engels, maar niet in het Frans.
 
25/07/2001 Scoopnik
Onafhankelijke muzikanten en hun fans kunnen terecht op de Belgische website Scoopnik. Daar kunnen ze onder andere hun concerten aankondigen, of een biografie van zichzelf en/of hun band achterlaten voor het grote publiek. Daar vinden geïnteresseerde concertorganisators ook alle informatie om een band te boeken. De concertagenda wordt bovendien aangevuld in samenwerking met RifRaf.
Ook leuk is de nieuwskolom waar je op de hoogte blijft van het internationale muziekcircus.
 
25/07/2001 Foto's en nieuwsgroepen
Google.com is in geen tijd uitgegroeid tot de beste internetzoekrobot ter wereld. Op dit moment zijn de technici van het bedrijf enkele bètaversies van nieuwe diensten aan het testen. Twee bèta's zijn alvast de moeite. De eerste laat je toe om heel gemakkelijk foto's en ander beeldmateriaal te zoeken (én te vinden) op het internet. Net zoals bij Altavista krijg je een overzichtsscherm met thumbnails (kleine beeldjes). Daarop moet je klikken als je het originele beeldje wil.
Een tweede bètatest is een nieuwsgroepenoverzicht. In plaats van met een aparte newsreader (zoals in Outlook Express) kan je met deze website via je browser op zoek naar informatie in nieuwsgroepen. Met deze dienst neemt Google trouwens Deja.com over.
 
13/07/2001 Gentse Feesten
Van 14 juli tot en met 23 juli kan je in Gent de Gentse Feesten vieren. Onze zusterkrant De Gentenaar wijdt er een behoorlijk stuk van haar website aan. Je vindt er onder andere foto's uit het archief en artikels over de editie van 2001.
Voor het programma en persmedelingen kan je terecht op de officiële website.
 
10/07/2001 Trends
Het financieel-economische weekblad Trends lanceerde de voorbije week zijn vernieuwde site. Vier journalisten verzorgen voortaan de inhoud. Trends streeft naar een informatieve site. Bezoekers vinden er nieuws en analyses, casestudies, dossiers, handige repertoria, opinies van experten, een agenda, een webgids vol nuttige links
 
6/07/2001 Digitale handtekening
Digitale handtekeningen hebben sinds 14 juni voor de wet dezelfde waarde als een geschreven handtekening. Maar uit een onderzoek blijkt dat het gebruik en de kennis ervan te weinig bekend zijn bij het grote publiek. GlobalSign heeft daarom een website gemaakt met het wat, hoe en waarom van de technologie.
Globalsign maakt zelf certificaten voor digitale handtekeningen en heeft er dus alle belang bij dat steeds meer mensen er gebruik van maken. Een andere grote speler is Belgacoms e-trust.
 
5/07/2001 Bertje zoekt een job
Als het je even teveel wordt op kantoor, is humor een goeie katalysator. Op www.jobbert.be biedt Kamagurka een gezonde afwisseling. Met cartoons, e-cards, Kamasounds, ... En als het allemaal echt teveel wordt, kan je twee dingen doen: ofwel ander werk zoeken via de ingebouwde zoekmotor van Job@, ofwel jezelf ontslaan. Dat kan onder 'ontslagbriefje' en voelt beangstigend echt aan.
 
29/06/2001 Nieuwssite EN.NL
De Nederlandse uitgeversgroep PCM, die onder meer het NRC Handelsblad, De Volkskrant en het Algemeen Dagblad op de markt brengt, lanceerde zopas ook een eigen nieuwssite: en.nl.
De verschillende titels behouden elk hun eigen site. Daar vinden de lezers achtergrond en opinie. Voor het snelle nieuws kunnen ze op de nieuwssite terecht.
 
28/06/2001 Atleten on line
Spurtster Kim Gevaert, voetballer Tomasz Radzinski, motorcrosser Joël Smets en triatleet Luc Van Lierde hebben een officiële website. De sites, die door Sport 24 en SEM zijn gelanceerd, worden in de toekomst het officiëe nieuwskanaal van de atleten.
De surfer krijgt naast nieuws onder meer een biografie, trainingsschema's, audio, video en foto's te zien of te horen. Bezoekers kunnen mailen met hun idool en af en toe chatten. Op de internetpagina van volgende dinsdag vertellen de topsporters wat ze er zelf van vinden..
 
27/06/2001 VUM MEDIA opent bedrijfsportaal
De groep VUM Media, uitgever van onder meer De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar en Het Volk, zette een nieuwe bedrijfssite on line. Daar vindt u alle informatie over de structuur en activiteiten van de mediagroep. Naast krantensector is VUM Media ook actief in radio, televisie, huis-aan-huis en Internet.
 
27/06/2001 Het Nieuwsblad/De Gentenaar en Het Volk brengen regionaal nieuws
De kranten Het Volk en Het Nieuwsblad/De Gentenaar pakken elk uit met een nieuwe website, waarop uitgebreid regionaal nieuws te vinden is. Het Nieuwsblad en Het Volk behoorden in 1995 tot de pioniers van het Belgische internet. Nadien werd er echter weinig geïnvesteerd in de vernieuwing van de sites.
Intussen behoren beide kranten tot de uitgeversgroep VUM Media, en werken ze redactioneel nauw samen. Dat doen ze ook on line. De startpagina's van de drie titels verschillen. Maar het regionale nieuws is hetzelfde. Het is gegroepeerd per provincie.
Opvallend is ook dat de drie kranten digitaal onder dak zitten bij de portal Clickx!, die eveneens tot VUM Media behoort.
 
18/06/2001 Vlug, een ticket
Snel, snel, een ticket. Gelijk naar waar. Als het maar nu en goedkoop kan. Airstop is de site waar je dan moet zijn. Promoties, last-minute, pakketreizen, ... Allemaal mooi in een overzicht gegoten en volledig vernieuwd.
Er valt nog meer te rapen, in de FAQ en andere inforubrieken zoals het Airstop-ABC. Als je in de snel-snel-business wil werken, houd je de rubriek 'vacatures' maar beter goed in de gaten.
 
18/06/2001 Slaatje met Piet
Vandemoortele.be is niet de website van de hele familie, maar wel van de mayonaisemaker. Mochten er louter commerciële aanbiedingen zijn, we zouden u de site niet aanraden. Maar we vonden er een hele resem recepten van Piet Huysentruyt, zomaar gratis uit te printen en te proberen.
Als een hele menu te lang duurt, of als je gewoon eens wil experimteren, kan je langsgaan in de rubriek weetjes. Daar staan onder andere tips om je gewone mayonaise te upgraden naar een iets exotischer papje.
 
14/06/2001 GPRS-INFO
Binnenkort kunnen we sneller op het mobiele internet. Het wordt wel tijd ook, want wappen is voorlopig iets voor mensen met veel tijd of veel geduld. GPRS zal dat euvel tijdelijk uit de wereld helpen, om later te worden vervangen door UMTS. Wat dat GPRS eigenlijk is, vind je allemaal op deze website.
Motorola zette de website op om zoveel mogelijk mensen uit te leggen hoe alles werkt. Uiteraard wil het bedrijf zoveel mogelijk snelle mobieltjes verkopen. Je kan alvast zelf via de quiz testen of je alles hebt begrepen.
 
07/06/2001 Monasteria
Het samenwerkingsverband van de abdijen in de lage landen, dat zowel monialen als monniken (Benedictijnen, Cisterziënzers en Trappisten) groepeert gaat met zijn tijd mee en heeft sinds kort ook een eigen website. Monks in Space, zo u wil!
Op het webadres van de van deze cyber-paters vindt u ondermeer een uitvoerige presentatie van leven en werk van de Heilige Benedictus. Eveneens vind je hier een overzicht van de geschiedenis van de orde en het huidige leven in de abdijen, met de volledige Regel van Sint Benedictus. En zoals regel 52 uit het vierde hoofdstuk stelt mag men ''Er niet van houden om veel te spreken'', dus geven we alleen nog even mee dat er een hoop links naar andere orden, Benedictijnen en kloosters te vinden zijn, om er dan verder het zwijgen toe te doen.
Surft in vrede.
 
02/06/2001 Politicsinfo
Politicsinfo wil uitgroeien tot de politieke portaalsite voor Vlaanderen. De site wil alle mogelijke informatie over politiek verzamelen. Maar er is meer. Politici en partijen kunnen bij www.politicsinfo.net reportages bestellen over zichzelf. Het bedrijfje wil tegen de parlementsverkiezingen van 2003 inzake politieke ,,berichtgeving'' de concurrentie aangaan met de audiovisuele en de geschreven media. .
Archief De Standaard Online<
 
02/06/2001 Rock Werchter
Nog één maand, en dan wordt Werchter weer drie dagen ingepalmd door jong Vlaanderen. Voor het eerst in enkele jaren heeft Rock Werchter ook een echte, eigen site (voordien zat die in hetzelfde kleedje als de site van On The Rox, het kantoor dat Rock Werchter organiseert). Beslist de moeite waard ! Je vindt er het volledige programma, biografieën van de groepen en een historisch overzicht van alle TW-edities.
 
22/05/2001 Kjerag
Dé site voor de duursporter! Aha, fijn zulks te horen, maar wat mag dat dan wel wezen? Wel, Kjerag lijkt zich te focussen op Mountainbike, tria- en duatlon, zwemmen en wielrennen. Als die sporten hoog op uw lijstje staan, surft u dan maar even langs.
Er is een nieuwsservice, die je op de hoogte houdt van allerlei duursportprestaties en –evenementen. Je kan ook je eigen evenement toevoegen. Over sommige atleten wordt een soort van ‘dagboek’ bijgehouden. Er worden dan Kjerag-artikels over die sporters bijgehouden in een soort van dossier, maar de atleten schrijven er zelf ook teksten. Wat doet Dixie Dansercoer tegenwoordig, hoe maakt Kathleen Smet zich op voor belangrijke wedstrijden, …
Naast weetjes over topatleten, wordt er ook de tijd genomen om even over u te praten. Hoe ziet uw ideale training eruit? Wat en hoeveel drinken? Op welke dingen moet u letten bij het kopen van loopschoenen?
Een degelijke site, die u bovendien aan buitenlandse vrienden kan aanraden, hij is immers ook in het Engels, Frans en Duits te bekijken. Met nieuws over Engelse, Franse en Duitse sportlui, wel te verstaan.
 
21/05/2001 Jeugdwerknet
Het idee achter jeugdwerknet is alle mogelijke internet-informatie rond jeugdwerk en jeugdverenigingen in Vlaanderen, samen te brengen. Alle termen die van het prefix 'jeugd' voorzien zijn komen op deze site aan bod: jeugdwerk, jeugdhuizen, jeugddiensten, jeugdcentra, … Ook jeugdbewegingen allerhande krijgen een plaatsje op deze site.
Jeugdwerknet vernieuwde onlangs zijn volledige site. Alle informatie is nu beschikbaar in diverse databanken.
Leuk is dat je bij Jeugdwerknet een eigen ‘easy URL’ kan creëren. Hiermee kan je je pagina’s aanbieden onder de URL 'www.jeugdwerknet.be/uw organisatie'. Zo kan je onduidelijke, nietzeggende URL’s te vermijden. Mede hierdoor wil het project doorgroeien als dé centrale plaats voor jeugdwerkinformatie op internet.
 
08/05/2001 Diplomaticnet
Diplomaticnet biedt zowat alle mogelijke praktische informatie die een diplomaat behoeven kan. Met een gespecialiseerde zoekmachine kan u het web afspeuren naar informatie over regeringen, ambassades, consulaten, ministeries, internationale organisaties, gespecialiseerde NGO's, ... Bij de selectiecriteria kan u niet alleen het land maar ook de taal van uw voorkeur invullen. (kijkt u maar eens onder Specialized press/Daily press/Belgium: De Standaard!)
In een soort van forum kan u met de Virtual Diplmoatic Community discussies aangaan over diplomatieke of politieke topics. Daarnaast biedt Diplomaticnet u online geperonaliseerd advies over delicate onderwerpen. Dit laatste wel tegen betaling.
In de maandelijkse publicatie INTERNETional Politics tenslotte, gaat men dieper in op de de recentste ontwikkelingen in de interactie tussen nieuwe technologieën en buitenlandpolitiek. Deze publicatie is enkel via internet te bekijken, en alleen in het Engels, Spaans en Frans toegankelijk. Dat geldt trouwens binnenkort voor de volledige site. De Engelse en Spaanse versie zijn nu al toegankelijk, de Franse is 'actuellement en construction'.
 
05/05/2001 Port of Antwerp
De website van de haven van Antwerpen is grondig vernieuwd. Naast wetenswaardigheden over de haven, vindt je er nu ook er nu ook informatie over en links naar gerelateerde onderwerpen zoals maritiem transport, spoordiensten, havenreglementen, ... Ook de nieuwsberichten die over de haven vershenen zijn staan online en kunnen via een archief geraadpleegd worden.
Een andere interessante rubriek is Training, education & consulting. Hier vindt je informatie over haven-gerelateerde opleidingen. In de toekomst wil men hier nog een vacaturebank aan koppelen. Voor evenmenten in verband met het haven- en transportwezen word je via de rubriek agenda doorverwezen naar partnersite www.lloyd.be.