LONDEN - De voormalige Beatle George Harrison is op 58-jarige leeftijd aan kanker overleden. Harrison overleed gistermiddag (plaatselijke tijd) in het huis van een vriend in Los Angeles.
Volgens Gavin de Becker, een goede vriend van Harrison, waren zijn vrouw Olivia en zoon Dhani (24) bij hem toen hij stierf. Harrison - zanger, songschrijver en gitarist van The Beatles - was al geruime tijd ziek. Sinds kort werd hij behandeld in het Staten Island University Hospital in New York na een operatie aan een hersentumor eerder deze maand.

Harrison deelde in juli mee dat hij in Zwitserland wegens kanker werd behandeld. Twee maanden daarvoor was hij geopereerd aan een gezwel in een van zijn longen. In 1998 bracht hij naar buiten dat hij keelkanker had.

Zwitserland

Onlangs kocht hij voor meer dan 10 miljoen euro een huis in Zwitserland in de omgeving van de kliniek nabij Bellinzona bij de Italiaanse grens, waar hij werd behandeld. Hij woonde daar met zijn vrouw Olivia.

Het leven van Harrison werd eerder al in 1999 bedreigd toen hij werd neergestoken door een psychisch gestoorde inbreker in zijn landhuis Friar Park in het Britse Oxfordshire. Na het incident verkocht hij het 120 kamers tellende huis in Henley-on-Thames. Friar Park was sinds 1970 in het bezit van Harrison.

'stille Beatle'

De gitarist George Harrison is het tweede lid van de The Beatles dat is overleden. In 1980 werd John Lennon vermoord in zijn woonplaats New York. Harrison werd wel de 'stille' of 'derde' Beatle genoemd. Hij werd op 24 februari 1943 als zoon van een buschauffeur in de havenstad Liverpool geboren. Hij volgde een opleiding tot elektricien. In 1958 leerde hij Lennon kennen en werd gitarist bij zijn band, The Quarry Men, waar ook Paul McCartney bij speelde. The Beatles trad voor het eerst in 1960 onder die naam op. Tien jaar later ging de inmiddels wereldberoemde popgroep uit elkaar.