WASHINGTON - De Amerikaanse vice-president Dick Cheney denkt dat Osama bin Laden in Tora Bora, in het oosten van Afghanistan, zit. Dat heeft Cheney gezegd tijdens een interview met de Amerikaanse zender ABC.
,,Bin Laden denkt dat hij daar veilig zit'', aldus de vice-president. Er doen al geruime tijd verhalen de ronde dat de leider van al-Qaeda nabij Tora Bora een ondergronds fort heeft gebouwd. Dat zou op 350 meter onder de grond gebouwd zijn en worden bewaakt door honderden aanhangers van Bin Laden.

Mullah Omar leider
Niet Osama bin Laden, maar Talibanleider mullah Omar is de echte leider van het terreurnetwerk al-Qaeda. Dat heeft 'Abu Hafs de Mauretaniër' gezegd in een videoboodschap op al-Jazeera.

Abu Hafs staat op de in oktober gepubliceerde Amerikaanse lijst van meest gezochte terroristen en is een vertrouweling van Osama bin Laden. Mahfouz inb Alwalid, beter bekend onder zijn krijgsnaam Abu Hafs, zei dat zijn leider mullah Omar Osama bin Laden nooit zou uitleveren. ,,Hij geeft nog eerder zijn geloof op. Hij noemde mullah Omar ,,een held''.

Volgens Abu Hafs is al-Qaeda niet verantwoordelijk voor de aanslagen van 11 september. ,,Maar we zijn blij dat de VS, al is het maar voor een enkele dag, de pijn heeft kunnen voelen die wij onderdrukte moslims al jaren voelen door toedoen van de Amerikanen'', aldus Abu Hafs.

Abu Hafs zei niet bang te zijn voor de Amerikanen. Volgens hem is de ''goddelijke voorzienigheid'' met de Taliban en al-Qaeda. Het interview met Abu Hafs is volgens televisiezender al-Jazeera opgenomen voordat de Taliban Kabul verlieten.