Antwerpen wil 2.500 m² zonnepanelen plaatsen op stadsgebouwen
Foto: Stad Antwerpen
De stad Antwerpen gaat op zoek naar een leverancier die 2.500 vierkante meter zonnepanelen wil leveren via een leasingovereenkomst. Die panelen moeten op negen stadsgebouwen geplaatst worden en samen een jaarlijkse besparing opleveren van 265.000 kWh en 200 ton CO2-uitstoot.
'We hebben verschillende projecten opgestart die moeten zorgen voor het behalen van de lokale Kyoto-norm. Na een geslaagde testperiode op vier stadsgebouwen, willen we het aantal panelen nu gevoelig uitbreiden', vertelt schepen voor Leefmilieu en Patrimoniumonderhoud Guy Lauwers (sp.a).

De stad stelde een lijst op van negen stadsgebouwen die een recent gerenoveerd en goed geïsoleerd dak hebben en voor de plaatsing in aanmerking komen. In eerste instantie zullen vooral sporthallen en zwembaden voorzien worden van de panelen.

De opbrengst die de stad haalt uit de panelen, is tweeledig. Ze bespaart flink op haar uitgaven wat betreft niet-hernieuwbare energiebronnen en ontvangt een subsidie onder de vorm van groenestroomcertificaten. Daarnaast vermindert de stad de druk op het milieu.

Antwerpen wil graag een leasingovereenkomst afsluiten met een leverancier. Verwacht wordt dat de panelen nog minstens 20 jaar kunnen dienstdoen op de gekozen locaties.

Samen met de panelen die nu al actief zijn, zal de stad in 2010 beschikken over meer dan 4.500 vierkante meter panelen, goed voor een opbrengst van meer dan 500.000 kWh elektriciteit en een besparing van meer dan 375 ton CO2-uitstoot.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig