Nkunda wil direct overleg met regering Congo
Foto: afp
De afvallige Congolese generaal Laurent Nkunda wil directe onderhandelingen met de regering in Kinshasa. Hij wil praten over de veiligheid in Oost-Congo en zijn bezwaren tegen een akkoord dat de regering heeft gesloten waardoor China toegang krijgt tot de bodemrijkdommen in de regio.
Dat heeft Nkunda donderdag in een telefonisch vraaggesprek met het persbureau Associated Press gezegd.

De troepen van Nkunda belegeren Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu. Nkunda zei aan de rand van de stad halt te houden en woensdag een bestand te hebben afgekondigd om chaos te voorkomen.

De vredesmacht van de Verenigde Naties zou de gevluchte bevolking moeten helpen naar hun woonplaatsen terug te keren. Nkunda zei de VN in Goma schriftelijk te hebben laten weten daartoe een 'humanitaire corridor' open te stellen.

Volgens Nkunda doet de regering te weinig om de Tutsi-minderheid in Congo te beschermen tegen de Interehamwe, de extremistische Hutu-militie die in 1994 de volkenmoord in het buurland Rwanda op touw zette. Regeringssoldaten zouden zelfs samen optrekken met de militie. 'Het is niet aanvaardbaar dat regeringssoldaten vechten aan de zijde van volkenmoordenaars', zei hij.

Nkunda zei een aanbod van 2,5 miljoen dollar van de regering om de strijd te staken te hebben afgeslagen omdat hij zijn missie om de bevolking te beschermen niet kon opgeven. Als de rust in Congo is weergekeerd zou hij graag de bezem halen door het leger, dat nu maar een samengeraapt zooitje is.

De rebellenleider zei in directe onderhandelingen met de regering tal van zaken te willen bespreken die hem hoog zitten. Hij klaagde in het bijzonder over een akkoord van vijf miljard dollar dat met China is gesloten om China toegang te geven tot de bodemrijkdommen. China zou auto- en spoorwegen naar de Atlantische Oceaan en de zuidelijke buurlanden aanleggen om het gebied te ontsluiten.

Volgens een VN-onderzoek naar de illegale exploitatie van Congo’s bodemrijkdommen draait het conflict in het land voornamelijk om de handel in coltan, diamant, koper, kobalt en goud. Buitenlandse legers zouden de rijkdommen ’systematisch’ exploiteren.

Het leger van Rwanda zou in anderhalf jaar tijd ten minste 250 miljoen dollar hebben verdiend aan de verkoop van coltan, dat gebruikt wordt in mobiele telefoons en laptop-computers. Over het algemeen heeft het conflict voor alle strijdende partijen een profijtelijke situatie opgeleverd. 'De enige verliezer in deze enorme zakelijke onderneming is het Congolese volk', aldus het VN-rapport uit 2001.