In Polen hebben het liberale Burgerplatform (PO) en de Boerenpartij (PSL) een regeerakkoord bereikt. Dat heeft de leider van PO, Donald Tusk, bekendgemaakt.
De liberalen waren bij de jongste (vervroegde) parlementsverkiezingen op 21 oktober de grote winnaars. De conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van de gebroeders Kaczyncki moet zo al na twee jaar terugkeren naar de oppositie.

'Tijdens een onderhoud met Waldemar Pawlak (voorzitter van PSL) zijn we overeengekomen dat we samen een regering zullen vormen', zei Tusk. 'De onderhandelingen zijn bijna afgelopen'.

De liberalen hebben 209 van de 460 zetels in de Sejm (Lagerhuis). Met de steun van de PSL vormen ze een meerderheid van 240 zetels.

Flat tax

De Boerenpartij krijgt drie ministerposten in de regering van Tusk, met name Economie, Landbouw en Milieu of Werkgelegenheid. Waldemar Pawlak, die volgens sommige bronnen minister van Economie zou worden, wordt ook vicepremier.

Beide partijen zijn ook van plan om het belastingsysteem te vereenvoudigen zonder evenwel een belastingverlaging door te voeren 'in de eerste twee jaren'.

De liberale partij ijvert al een tijd voor de invoering van een 'flat tax', zoals die al van toepassing is in verschillende andere voormalige Oostbloklanden.

Exit Kaczynski

Het ontslag van de huidige regering van premier Jaroslav Kaczynski is gepland op 5 november. De president, Lech Kaczynski, tweelingbroer van Jaroslav, heeft het recht om dan zelf een nieuwe premier aan te duiden. 'Ik hoop dat president Kaczynski de leider van de winnende partij met de regeringsvorming zal belasten', aldus nog Tusk.

Bij de jongste verkiezingen haalde het Burgerplatform 41,51 procent van de stemmen. Recht en Rechtvaardigheid was goed voor 32,11 procent van de stemmen.