Als gevolg van het opgelaaide geweld in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn sinds het weekend rond de 36.000 inwoners hun huizen ontvlucht. Nog eens honderden gezinnen in het centrum waren dinsdag bezig hun spullen te pakken. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gemeld.
Volgens UNHCR verkeren veel inwoners van Mogadishu in grote twijfel of ze Mogadishu helemaal moeten verlaten of dat ze een rustiger deel van de stad zullen opzoeken.

Zaterdag en zondag vielen bij de zwaarste gevechten sinds maanden tussen islamitische opstandelingen en soldaten van het regeringsleger en hun Ethiopische bondgenoten minstens negen doden en tientallen gewonden. Veel inwoners vrezen dat het recente geweld de voorbode is van grootschaliger gevechten in de hoofdstad. Er gaan geruchten dat inwoners rondom de centrale markt worden verzocht te vertrekken in de aanloop naar veiligheidsoperaties.

De meeste mensen die Mogadishu achter zich laten strijken neer in het dertig kilometer westwaarts gelegen Agoye. Zij voegen zich daar bij de ongeveer honderdduizend die al eerder dit jaar door het geweld uit hun huizen werden verdreven.

Nieuwe premier

De Somalische president Abdullahi Yusuf heeft dinsdag vice-premier Salilm Aliyow Ibrow als waarnemend premier aangesteld, nadat hij een dag eerder het ontslag van premier Ali Mohamed Gedi had aanvaard.

Gedi delfde het onderspit in een maandenlange strijd tussen hem en de president om bevoegdheden en andere kwesties. Zijn vertrek kan betekenen dat de regering nu weer haar volle aandacht kan richten op de pacificatie van het land, mits de Abgal-clan van Gedi - de grootste in het land - de regering blijft steunen.

Ibrow, zelf geen lid van de Abgal-clan, riep de strijdende partijen dinsdag op zich te verzoenen en de dialoog aan te gaan. Yusuf heeft dertig dagen om een premier te benoemen.

Volgens de Verenigde Naties hebben door gebrek aan regen, binnenlandse ontheemding en een mogelijke cholera-epidemie anderhalf miljoen Somaliërs voedselhulp en bescherming nodig, 50 procent meer dan aan het begin van dit jaar. Somalië heeft geen effectieve regering meer sinds 1991, toen krijgsheren dictator Mohamed Siad Barre afzetten en vervolgens onderling slaags raakten.