In India heeft de politie veertien kinderen bevrijd die werden uitgebuit in een textielatelier in New Delhi. Dat gebeurde nadat de Britse pers had bericht over minderjarigen die werden tewerkgesteld door een leverancier van de Amerikaanse kledingketen Gap.
Zondag kondigde Gap aan de kleren die door Indiase kinderen werden gemaakt te zullen terugtrekken uit de handel, nadat een onderzoek van het Britse zondagskrant The Observer was verschenen waarin de werkomstandigheden in een atelier in New Delhi werden aangeklaagd.

De kinderen, sommigen amper tien jaar oud, werden uitgebuit in de kleine textielfabriek. Een journaliste van de The Observer bezocht de plek. De kinderen maakten met de hand geborduurde hemden voor Gap Kid. Die zouden normaal tegen Kerstmis verkocht worden voor 20 pond (28,5 euro).

De Indiase politie werd gewaarschuwd door een lokale liefdadigheidsorganisatie en voerde maandagavond een razzia uit in het atelier. De kinderen werden uit de fabriek weggehaald.

‘We zijn een ruimte binnen gegaan waar kinderen werkten. Sommigen waren ziek en anderen werden zelfs niet betaald’, aldus een woordvoerder van de liefdadigheidsorganisatie. ‘Ze waren tussen negen en zestien jaar oud en afkomstig uit de staat Oost-Bengalen’.

Een van de kinderen vertelde aan de krant Indian Express dat de werkuren van 9 uur ’s ochtends tot middernacht liepen, met amper een halfuurtje pauze voor twee eetmalen. Een ander kinder vertelde dat het amper 400 roepies per maand (7 euro) betaald werd.

De kinderen moeten nu voor een magistraat verschijnen en 20.000 roepies schadevergoeding krijgen. Daarna zullen ze terug gestuurd worden naar hun families, aldus Ribhu.

Gap, dat zoals heel veel textielbedrijven werk laat uitvoeren in Azië, verklaarde zondagavond nog dat het een onderzoek heeft geopend en dat zijn leverancier ‘blijkbaar een beroep had gedaan op een niet-toegelaten onderaannemer’.