De Zwitserse grootbank UBS heeft in het voorbije derde kwartaal een verlies van 726 miljoen Zwitserse frank (433 miljoen euro) opgetekend. Dat is meer dan verwacht. De oorzaak ligt bij de hypotheekcrisis in de VS. De bank is het zoveelste slachtoffer van deze crisis, na onder meer Merill Lynch en Deutsche Bank.
UBS liet vandaag weten dat het in het vierde kwartaal opnieuw winstgevend zou zijn. Ook over de eerste negen maanden maakt de bank nog steeds winst (7,7 miljard frank). Maar de winst ligt wel lager dan de 8,8 miljard van vorig jaar.

UBS moest in het derde kwartaal voor 4,2 miljard Zwitserse frank waardeverminderingen boeken bij haar investeringsfiliaal, die actief is op de hypotheekmarkt in de VS. Het is nog niet duidelijk wanneer de subprime-crisis voorbij zal zijn. Alles hangt af van de evolutie van de Amerikaanse economie en van de evolutie van de vastgoedmarkt aan de overkant van de Oceaan, gaf UBS-topman Marcel Rohner toe.

Verdere waardeverminderingen bij de bank zijn dan ook niet uitgesloten. UBS is voor 40 miljard dollar actief op de vastgoedmarkt in de VS.