Belg vindt pakkans verkeersovertreding veel te laag
Belgische autobestuurders zijn zich goed bewust van de risico's in het verkeer, maar schatten de pakkans bij overtredingen veel te laag in.
Dat blijkt uit een nationale attitudemeting die het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) in 2006 uitvoerde bij duizend autobestuurders.

Liefst 82 procent van de bestuurders zegt (zeer) bezorgd te zijn over verkeersongevallen. Meer dan zes op de tien vinden dat de regels strenger zouden moeten zijn, zowel voor rijden onder invloed van alcohol als drugs.

Bijna een derde wil strengere regels voor snelheid (32 procent ) of het dragen van de gordel (22 procent ).

Pakkans

Opvallend is dat minder dan een op de tien bestuurders de kans groot acht om door de politie gecontroleerd te worden op rijden onder invloed van alcohol. Daarmee ligt de subjectieve pakkans ver onder de doelstellingen die de Staten-Generaal van de verkeersveiligheid vastlegde. Ten laatste in 2005 moest 90 procent van de bestuurders die kans al zeer groot vinden. Nu is dat nog steeds maar acht procent.

Wat snelheidsovertredingen betreft, vindt dan weer 46 procent de kans om gevat te worden groot. De helft van de ondervraagde bestuurders vindt dat de snelheidsregels onvoldoende gehandhaafd worden. Al vindt ook 38 procent dat het onmogelijk is om te wettelijke snelheidslimieten te respecteren.

Te laag

De subjectieve strafkans ligt volgens het BIVV bij alle controles veel te laag. Volgens het BIVV moeten zowel de inspanningen inzake handhaving (controles en straffen) als sensibilisatie (campagnes en communicatie rond controles) opgedreven worden.