Brazilië mag WK 2014 organiseren
"Voetbal wordt er meer besproken dan seks", verwoordt de Braziliaanse auteur en dichter Paulo Coelho het belang van de sport in zijn land. Het Zuid-Amerikaanse land kreeg dinsdag in Zürich de organisatie van het WK in 2014 toegewezen.
Brazilië was het enige kandidaat-gastland voor het WK in 2014. Toch beschouwt Ricardo Teixeira, de voorzitter van de Braziliaanse confederatie, de toewijzing als een overwinning. "Dit is een grote vreugde en een historische zege voor het land en het Braziliaanse volk. De Wereldbeker laat een permanente erfenis achter, met verbeteringen op gebied van transport, veiligheid, gezondheid, rioleringen, en waterzuivering", stelde Teixeira.

Ook Eduardo Braga, de gouverneur van de deelstaat Amazonas - waarin het Amazonewoud ligt, kwam aan het woord in de presentaie die de toekenning voorafging. Hij beloofde dat het WK zal bijdragen aan een duurzame ontwikkeling, dat het de bevolking zou helpen en dat het onvervangbaar milieupatrimonium zeker behouden zal worden.

Ook uit culturele hoek klonken er lovende woorden. Schrijver en dichter Paulo Coelho zei dinsdag tegen de FIFA dat voetbal zo belangrijk is in Brazilië, dat er meer tijd wordt besteed aan het discussiëren over wedstrijden dan aan het praten over seks. "Ik heb mensen vijf uur over een wedstrijd horen vertellen, nog nooit hoorde ik iemand zo lang over zijn seksleven praten." De Wereldbeker zou volgens de auteur dan ook een grote emotionele weerslag hebben op zijn landgenoten.

Het zal 64 jaar geleden zijn dat Brazilië het voetbalcircus mocht ontvangen. Het stadion Maracana, waar in 1950 de WK-finale gespeeld werd, wordt alvast in een nieuw kleedje gestoken. Daarnaast zullen er ook stadions gebouwd worden in het noorden van het land, een regio die minder ontwikkeld is dan het zuiden.