De Wever biedt joodse gemeenschap excuses aan
Volgens de N-VA voorzitter maakt de krant Le Soir zich schuldig aan racisme tegenover de Vlamingen.
NV-A-voorzitter Bart De Wever biedt bij de joodse gemeenschap zijn verontschuldigingen aan voor zijn uitspraken over de jodenvervolging in Antwerpen. De Wever had de excuses van burgemeester Patrick Janssens aan de joodse gemeenschap zondag 'gratuit' genoemd.
'Als door de perceptie die aan mijn woorden is gegeven, de joodse gemeenschap gekwetst is, heb ik mij daar voor verontschuldigd', zei De Wever na afloop van het gesprek.

'Er zijn zeker fouten gemaakt en daar waren verontschuldigingen voor nodig', stelt De Wever. Als hij de verontschuldigingen van burgemeester Patrick Janssens 'gratuit' heeft genoemd, bedoelde De Wever daar naar eigen zeggen mee dat het 'gemakkelijk is om 65 jaar na de feiten onze verontschuldigingen aan te bieden'.

De vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap vonden het dapper dat De Wever de stap tot een gesprek heeft gezet. 'Wij hebben de excuses aanvaard. Wij vergeven, maar wat geschreven staat, kan je niet vergeten', zei Diane Keyser, secretaris-generaal van het Forum van Joodse Organisaties.

Ophefmakende uitspraken

De uitspraken van De Wever deden veel stof opwaaien bij de joodse gemeenschap. Maar ook politici waren opvallend scherp voor de N-VA-voorzitter. Open VLD schreef een open brief aan De Wever en ook CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen keurde zijn uitspraken af.

Vanmorgen al nuanceerde De Wever zijn uitspraken. Hij zei op de VRT-radio dat gratuit 'alleen sloeg op het feit dat ze zo laat komen'. 'Dus het was zeker geen negatieve opmerking naar de joods gemeenschap. En zestig jaar na datum, als iedereen overleden is, is het natuurlijk geen daad van grote politieke moed om nog verontschuldigingen aan te bieden. Maar ik heb me er nooit tegen verzet, nooit.'

De N-VA-voorzitter herhaalde ook dat het nooit zijn bedoeling geweest was de joodse gemeenschap te schofferen.