Het Nederlandse telecomconcern KPN heeft in het derde kwartaal een nettowinst van 355 miljoen euro geboekt. Het resultaat onder de streep werd negatief beïnvloed door een eenmalige belastingtegenvaller van 80 miljoen euro, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Het aandeel KPN leverde op de beurs tijdens de ochtendhandel ongeveer 5 procent in.
De omzet bedroeg 3,04 miljard euro, evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (ebitda) kwam uit op 1,22 miljard euro, 1,8 procent hoger dan vorig jaar.

Beide resultaten zijn in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten. Het operationeel resultaat groeide met 18 procent tot 680 miljoen euro, meer dan marktvorsers hadden becijferd.

KPN zegt op koers te liggen om zijn doelstellingen voor 2007 te halen. Het concern mikt op een omzet en ebitda gelijk aan die van 2006. Financieel directeur Marcel Smit zei in een toelichting dat de belastingtegenvaller verband houdt met de herstructurering van KPN in 2001 en 2002. Hij zei in de komende kwartalen niet meer van dat soort bijzondere lasten te voorzien.

Vooral de internationale mobiele tak van KPN draaide goed. Ondanks moordende concurrentie op de markt in Duitsland slaagde de Duitse mobieletelefoniedochter E-Plus erin winstgevend te blijven. Het onderdeel realiseerde een winstmarge van 38 procent. E-Plus kreeg er ruim een half miljoen nieuwe klanten bij, onder meer dankzij enkele nieuwe diensten die tegen lage tarieven in de markt werden gezet. De omzet groeide met bijna 3 procent tot 735 miljoen euro.

Het aantal klanten met een vaste lijn in Nederland nam opnieuw af, maar minder snel dan in voorgaande kwartalen. Daar stond een recordaantal nieuwe televisieaansluitingen tegenover, en groei op de zakelijke markt. KPN denkt bovendien met de overname van ICT-dienstverlener Getronics zijn positie op de zakelijke markt te hebben versterkt.