CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen wil dat Bart De Wever zijn excuses aanbiedt aan de joodse gemeenschap. De Wever is voorzitter van kartelpartner N-VA.
CD&V staat ten volle achter de verontschuldigingen van burgemeester Janssens voor de betrokkenheid van het Antwerps stadsbestuur bij de jodenvervolging tijdens WOII, zegt Vandeurzen. 'Wij begrijpen daarom de reactie van de N-VA voorzitter niet. CD&V heeft alle begrip voor de scherpe afwijzing ervan door de joodse gemeenschap.'

Vandeurzen vindt de excuses dan ook allerminst gratuit. 'Niet dat ze zo laat komen, maar dat de excuses nooit eerder werden gemaakt door een Antwerps burgemeester is het grootste probleem', zegt de CD&V-voorzitter.

Open brief

Karel De Gucht, Patrick Dewael en Bart Somers schrijven in een open brief dat De Wever als Vlaams-nationalist zelf worstelt met zijn oorlogsverleden en dus begrip zou moeten hebben voor de joden. 'Ongegrond is het laatste wat je van de woorden van Patrick Janssens kunt noemen'.

De Open VLD-politici benadrukken dat het aanbieden van excuses 'een positieve en nuttige stap kan zijn bij het verwerken van het verleden in een stad die zo belangrijk is voor de joodse gemeenschap'.

Open brief van Open VLD. 'Verwerkt verleden?'


'Grof, schokkend en totaal misplaatst'

Ook minister van Staat Mark Eyskens vindt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever openlijk zijn excuses moet aanbieden aan de joodse gemeenschap in België. Eyskens was het voorbije weekend aanwezig op het congres van het Forum der Joodse Organisaties in Antwerpen ter herdenking van de kinderen van de Shoah en hield er samen met minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael de slottoespraak.

'De verklaringen van meneer De Wever zijn grof, schokkend en totaal misplaatst tegenover de joodse gemeenschap in België. In de verklaring zit zelfs een ondertoon van antisemitisme', stelt de minister van Staat.

Waalse partijen veroordelen De Wever

Voor MR zijn de uitlatingen van N-VA-voorzitter Bart De Wever onaanvaardbaar. De Franstalige liberalen verwachten dat hij uitleg geeft aan de joodse gemeenschap, stelt de afgevaardigd-bestuurder van het Centre Jean Gol, Hervé Hasquin. In een mededeling veroordeelt hij het 'kruiperige negationisme'.

De excuses van Antwerps burgemeester Patrick Janssens zijn volgens MR 'moedig, edel en zinvol'. 'Het heeft decennia geduurd voor de federale Belgische regering, in de persoon van premier Guy Verhofstadt, en andere politieke leiders in Europa en de rest van de wereld, hetzelfde hebben gedaan. Het is dus geen onbeduidende daad', aldus nog MR.

CDH is erg geschokt door de 'misplaatste en aanstootgevende' uitlatingen van N-VA-voorzitter Bart De Wever en verwacht onmiddellijk oprechte excuses aan de joodse gemeenschap, luidt het in een mededeling. De partij staan wel positief tegenover het gebaar van Antwerps burgemeester Patrick Janssens met betrekking tot de houding van de stedelijke administratie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook PS veroordeelt de uitspraken van Bart De Wever over de excuses van Antwerps burgemeester Patrick Janssens aan de joodse gemeenschap voor de rol van het plaatselijk bestuur bij de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

'PS veroordeelt de tendentieuze verklaringen van Bart De Wever die een politiek misbruik ziet, terwijl elke burger van het land erin (in de excuses van Patrick Janssens) een diepmenselijk gebaar van erkenning ten opzichte van deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis ziet', aldus de mededeling van de Franstalige socialisten.

PS hekelt voorts 'het amalgaam dat de N-VA-voorzitter maakt van de Shoah en de dramatische en onhoudbare toestand waarin de Palestijnen in de bezette gebieden leven'.